SAD o razgovorima s Iranom: Dežuramo pored telefona

Smatramo da bi Iranci trebali smanjiti tenzije i pristupiti pregovorima, poručuju iz Bijele kuće (AP)

SAD očekuje, ali još nije čuo nikakvu poruku od Irana da je spreman prihvatiti poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa za direktne razgovore, izjavio je neimenovani visoki dužnosnik Bijele kuće.

“Smatramo da bi oni trebali smanjiti tenzije i pristupiti pregovorima”, rekao je dužnosnik novinarima, a prenio Reuters.

Na pitanje ima li bilo kakvih naznaka od Iranaca da su se spremni uključiti, dužnosnik je odgovorio: “Ne još. Dežuramo pored telefona.”

Trump je pozvao iransko vodstvo na razgovore o nuklearnom programu i regionalnim pitanjima u trenutku kada su tenzije između dvije države značajno porasle.

Sve to rasplamsalo je strahove od novog oružanog sukoba na Bliskom istoku, nakon što je SAD poslao udarnu grupu nosača aviona u Zaljev.

Trump ne želi novi rat, ali…

Američki predsjednik je ipak svom timu za nacionalnu sigurnost i drugim suradnicima rekao da ne želi pretvaranje tenzija s Teheranom u novi rat, ali je također jasno stavio do znanja da će zaštititi američke interese u regiji, kažu dužnosnici.

“Postupci američkih vođa u vršenju pritiska i pokretanju sankcija … dok govore o razgovorima isto su kao držati pištolj na nekome i tražiti njegovo prijateljstvo i pregovore”, rekao je ranije Rasoul Sanai-Rad, politički zamjenik zapovjednika iranskih oružanih snaga.

Bliski suradnici iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, tvrde da su američki dužnosnici zatražili razgovore s Teheranom.

Izvor: Agencije