SAD o Noćnim vukovima: Takve posjete negativne po stabilnost

Britanski Guardian nedavno je objavio tekst u kome je 'Noćne vukove' opisao kao 'najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu' (Arhiva)

Ambasada SAD-a u BiH je, povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” u Bosnu i Hercegovinu, saopćila da takve posjete negativno utječu na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati.

“Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe to pitanje. Apeliramo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, navodi se u saopćenju ambasade, prenose regionalni mediji.

Hiljade članova širom istočne Evrope

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD-a prvi put je uvelo sankcije za “Noćne vukove” i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine, jer su, kako se tvrdi, snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Britanski Guardian nedavno je objavio tekst u kome je “Noćne vukove” opisao kao “najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu”.

List je naveo i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da ima bliske odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zbog čega ih zovu i “Putinovi anđeli”.

Mediji u BiH su ranije najavili da će “Noćni vukovi” posjetiti BiH do kraja marta.

Izvor: Agencije