SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o finansiranju Hezbollaha

Hezbollah je osnovala iranska Revolucionarna garda 1982. godine (Reuters)

Sjedinjene Američke Države ponudile su nagradu u iznosu do 10 miliona dolara za informacije koje bi mogle pomoći da se poremeti finansiranje Hezbollaha, oružane šiitske grupe koju podržava Iran.

Ova objava Programa nagrada za pravdu State Departmenta dolazi usred sve veće zabrinutosti Washingtona zbog rastuće uloge Hezbollaha u libanskoj Vladi, prenosi Reuters.

Regionalni utjecaj Hezbollaha se proširio jer šalje borce u sukobe na Bliskom istoku, uključujući i rat u Siriji, gdje se ova organizacija bori na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Oštre sankcije SAD-a

Hezbollah je osnovala iranska Revolucionarna garda 1982. godine, a Sjedinjene Američke Države već su ga odavno svrstale u “terorističke grupe”.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pooštrila je sankcije protiv Hezbollaha, u okviru svoje šire regionalne politike suprotstavljanja Iranu.

Washington je nedavno proglasio Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”, a takav potez naišao je na osude Irana i njegovih saveznika, na što su odgovorili optuživanjem SAD-a da je “vođa međunarodnog terorizma”.

Izvor: Agencije