SAD: Novi sukobi policije i demonstranata zbog smrti Afroamerikanca

Minneapolis
Prijedlog ne uključuju odredbu o uklanjanju mehanizma koji štiti policijske službenike od lične odgovornosti za postupke na poslu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump priopćio je da Ministarstvo pravosuđa i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj nenaoružanog Afroamerikanca Georga Floyda, koji je preminuo u policijskom pritvoru u Minneapolisu.

“Na moj zahtjev, FBI i Ministarstvo pravosuđa već provode istragu o vrlo tužnoj i tragičnoj smrti Georga Floyda u Minnesoti”, napisao je Trump na Twitteru.

Dodao je kako je tražio da se istraga ubrza, ističući da mnogo cijeni sav posao koji obavljaju pripadnici lokalnih policijskih snaga, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Minneapolisu je, drugu noć zaredom, došlo do sukoba policije i prosvjednika zbog smrti Floyda.

Suzavac, plastični meci, flaše, kamenje…

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu prosvjednike, dok su prosvjednici gađali policiju kamenjem, bocama vode i drugim objektima.

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem.

Prosvjedi su počeli nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Jacob Frey pozvao tužiteljstvo da podnese kaznene prijave protiv policajca kojeg se na videosnimci vidi kako drži koljeno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može disati te je preminuo u policijskom pritvoru.

Stotine prosvjednika, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice oko policijske stanice u srijedu navečer, nedaleko od mjesta na kojem je Floyd uhićen, uzvikujući “Nema pravde, nema mira” i “Ne mogu disati”, a tijekom noći njihov broj se povećao na više tisuća.

Incident je izazvao bijes u gradu i na društvenim mrežama

U nekoliko tvrtki, uključujući prodavaonicu automobilskih dijelova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su podmetnuti.

Policija: Odgovarao opisu osumnjičenog

Slučaj je privukao pažnju javnosti nakon što su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili videosnimku intervencije na kojoj se vidi policajac bijelac kako kleči Afroamerikancu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može disati, prenosi AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedjeljak, rekao je da su policajci pokušavali ubaciti osumnjičenog u zadnji dio patrolnog vozila.

Posvjedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se neidentificirani policajac koji se oglušio o molbe: “Molim te, molim te, ne mogu disati. Molim te, čovječe”, zabilježeno je na snimku.

Bridget Floyd: Oni su ubice

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke isprike afroameričkoj zajednici u Minneapolisu.

Policija je, pak, priopćila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsificiranja u prodavaonici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao uhićenju.

Sestra Georga Floyda oglasila se u srijedu i zatražila pravdu za svoga brata, upozorivši da otpuštanje četvorice policajaca nije dovoljna kazna.

“Oni su ubojice, ubili su mi brata i na njih se mora izvršiti dodatni pritisak. Otpuštanje iz policije nije dovoljno”, izjavila je Bridgett Floyd u emisiji “Dobro jutro, Ameriko” ABC mreže.

Predstavnica policije Minneapolisa najavila je da će imena okrivljenih policajaca biti objavljena nakon razgovora sa svjedocima, ali nije precizirala kada.

Izvor: Agencije