SAD: Nove optužnice zbog korupcije u FIFA-i

Lynch nije željela precizirati da li će istraga obuhvatiti i aktuelnog predsjednika FIFA-e Seppa Blattera (AP)

Američka glavna tužiteljica Loretta Lynch izjavila je kako je njen ured proširio istragu vezanu za korupciju u Svjetskoj nogometnoj asocijaciji (FIFA) i kako očekuje nove optužnice, dok je švicarski glavni tužitelj Michael Lauber objavio kako su pretraženi svi alpski posjedi i stanovi osoba koje su imali veze s istragom.

Sedam visokih zvaničnika svjetske kuće nogometa uhapšeno je krajem maja u Cirihu neposredno pred početak FIFA-inog kongresa.

Uhapšeni su zbog optužbi za korupciju, reketarenje i pranje novca u vrijednosti od više milijardi dolara u protekle 24 godine.

„Na osnovu saradnje sa švicarskim vlastima i prikupljenih novih dokaza očekujemo podizanje dodatnih optužnica“, izjavila je Lynch na konferenciji za novinare.

Čekaju ekstradiciju

Američki pravosudni organi podigli su u maju optužnicu protiv 14 nogometnih zvaničnika, od kojih su sedmorica tada uhapšena, a trenutno njih šestorica u švicarskom zatvoru čekaju ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

Lynch nije željela precizirati da li će istraga obuhvatiti i aktuelnog predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Prema Lauberovim riječima, istraga švicarskih vlasti vezana za otkrivanje korupcije prilikom dodjele domaćinstva svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine još nije stigla ni do polovine.

Rekao je da su također pretresane kuće u zapadnoj Švicarskoj i da su tom prilikom neki dokazi zaplijenjeni.

On je naveo da je istragom švicarske finansijske policije obuhvaćen 121 bankovni račun.

Izvor: Agencije