SAD, Njemačka i Izrael brane Poljsku od Putinovih optužbi

Putin je kritizirao Poljsku kao antisemitsku zemlju koja je pozdravila Hitlerove planove za istrebljenje Jevreja u Evropi (EPA)

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Izraela u Varšavi su se usprotivili tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da Poljska ima dio krivice za izbijanje Drugog svjetskog rata.

Ambasadorica SAD-a u Varšavi Georgette Mosbacher na Twitteru je uputila poruku Putinu, rekavši da su se lideri nacističke Njemačke i SSSR-a, Adolf Hitler i Josif Visarionovič Staljin, “dogovorili da počnu Drugi svjetski rat”, da je to činjenica i da je “Poljska bila žrtva tog užasnog sukoba”.

Na poruku Mosbacher na engleskom i poljskom jeziku, ali ne i na ruskom, odgovorila je ambasada Rusije u Varšavi, prenosi Beta.

“Draga ambasadorice, da li zaista mislite da znate o historiji išta više nego što znate o diplomatiji”, upitala je ruska ambasada.

Drugi svjetski rat počeo je 1939. godine invazijom nacističke Njemačke na Poljsku, koju je dvije sedmice kasnije napao i SSSR. Dvojna okupacija Poljske uslijedila je nedugo nakon što su Njemačka i SSSR sklopili pakt o nenapadanju, poznat kao pakt Robbentrop-Molotov, koji je sadržao tajni dio o podjeli Poljske i baltičkih zemalja.

U ratu je ubijeno gotovo šest miliona poljskih državljana.

Putinove optužbe

Putin je nedavno tvrdio da je dosluh zapadnih sila s tadašnjim nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom utro put ka ratu, a posebno je kritizirao Poljsku kao antisemitsku zemlju koja je pozdravila Hitlerove planove za istrebljenje Jevreja u Evropi.

Ambasadori Njemačke i Izraela u Poljskoj, Rolf Nikel i Alexander Ben Zvi, također za izbijanje Drugog svjetskog rata okrivili njemačko-sovjetski pakt iz augusta 1939. godine.

Poljski historičar Mariusz Wolos rekao je za portal Onet da Putin želi da “stvori razdor između Poljske i SAD-a i međunarodne jevrejske dijaspore”.

On je kazao da Putin pokušava da izbriše iz historije Staljinov savez sa Hitlerom.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je optužio Putina da laže kada krivi Poljsku za izbijanje Drugog svjetskog rata i naveo da šef ruske države to čini da skrene pažnju s nedavnih političkih neuspjeha Moskve.

Odnosi Moskve i Varšave su napeti otkako je prije 30 godina u Poljskoj srušen komunistički režim nad kojim je Rusija imala kontrolu, a zemlja se okrenula Zapadu, postavši članica Evropske unije i NATO-a.

Poljska ulaže napore da smanji zavisnost od ruskog gasa i nafte i glasno se protivi rusko-njemačkom gasovodu Sjeverni tok 2, kojim će, kada bude završen, ruski gas ići u Zapadnu Evropu kroz Baltičko more, zaobilazeći Poljsku i Ukrajinu.

Izvor: Agencije