SAD: Nevjerica i bijes zbog bijega El Chapa

Tunel, čiji se početak nalazio u njegovoj ćeliji, vodio je do jedne zgrade izvan zidina zatvora (Reuters)

Reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama na bjekstvo najopasnijeg vođe narkokartela na svijetu Joaquina Guzmana iz zatvora u Meksiku kreću se od nevjerice do bijesa, dok mnogi upozoravaju da ovaj događaj dramatično ilustrira potrebu da se zatvoreni narkobosovi odmah izruče SAD-u.

Bivši šef američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) Peter Bensinger rekao je da je šokiran bjekstvom Guzmana poznatog kao “El Chapo”, s obzirom na to da je riječ o najopasnijem lideru narkokartela na svijetu.

Glavna tužiteljica Loretta Lynch saopćila je kako SAD “dijeli zabrinutost Meksika povodom bjekstva” i da stoji na raspolaganju kao pomoć u potrazi za Guzmanom.

S druge strane, bilo je i komentara da bjekstvo Guzmana nije iznenađenje, a advokat koji je zastupao više trgovaca drogom Gal Pissetzky rekao je da je, s obzirom na reputaciju meksičkih zatvora, iznenađen što je El Chapo u jednom od njih uopće proveo toliko vremena.

Tunel od 1,5 kilometara

U međuvremenu, predsjednik Meksika Enrique Penja Nieto zatražio je punu istragu o Guzmanovom bjekstvu, kako bi se utvrdilo jesu li mu u tome pomogli državni zvaničnici.

Guzman, vođa moćnog narkokartela Sinaloa, u subotu je ponovo pobjegao iz zatvora na periferiji Mexico Cityja, kroz tunel dužine više od 1,5 kilometara.

Tunel, čiji se početak nalazio u njegovoj ćeliji, vodio je do jedne zgrade izvan zidina zatvora.

Ovo je Guzmanovo drugo bjekstvo za 14 godina iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno od Mexico Cityja.

El Chapo je prvi put pobjegao iz zatvora 2001. godine, kada je promakao vlastima skrivajući se u korpi za veš, a marinci su ga vratili u zatvor tek u februaru 2014. pošto je uhvaćen u Mazatlanu u pacifičkom ljetovalištu u meksičkoj državi Sinaloa.

Izvor: Agencije