SAD nespreman za internetske napade

Amerikanci ne vide ko im krade podatke, kažu autori izvještaja (AP)

Sjedinjene Američke Države nisu se dovoljno prilagodile novim internetskim prijetnjama, zbog čega su izložene mogućnosti terorističkih napada na nivou onih izvedenih 11. septembra, upozorili su autori izvještaja o napadima iz 2001. godine.

U julu 2004. godine nezavisna komisija izdala je izvještaj na 600 strana u kojem predlaže da SAD poboljša sigurnost kako bi izbjegao novu katastrofu.

Deceniju kasnije bivši članovi komisije izdali su novi izvještaj, u kojem ukazuju na propuste u američkom sigurnosnom aparatu, zbog kojih postoji veći rizik internetskih napada na infrastrukturu, uključujući energetska postrojenja, transportne mreže i finansijske sisteme, te krađe intelektualnog vlasništva privatnih firmi, prenosi AFP.

Zvaničnici priznaju nespremnost za napade

Bivši kopredsjedavajući istražne komisije za izvještaj o napadima 11. septembra 2001. godine Tom Kean kazao je panelu za nacionalnu sigurnost američkog Zastupničkog doma da je, nakon niza sastanaka sa zvaničnicima državne sigurnosti, “svaki od njih rekao da ne rade šta bi trebali kako bi se zaštitili” od prijetnji internetskih napada.

“Oni ne shvataju kakva je ovo katastrofa zbog činjenice da je krađa podataka sasvim nevidljiva američkom narodu”, rekao je on.

Autori novog izvještaja upozoravaju na to da je nastupila “nova i opasna faza”, označena osjećajem “umora od borbe protiv terorizma”, koji je zasjenio potrebu da se hitno odgovori na nove prijetnje.

“Spremni smo za internetske napade u istoj mjeri u kojoj smo bili spremni za napade 11. septembra”, tvrdi jedan bivši visoki zvaničnik državne sigurnosti, čiji su navodi citirani u izvještaju.

Bivši članovi komisije ističu poteškoće u izgradnji sigurnosnog sistema u kojem bi vlada SAD-a sarađivala s privatnim sektorom.

“Vlada mnogo bolje štiti svoje sisteme nego što pomaže privatnom sektoru da se zaštiti”, navodi bivša članica komisije Jamie Gorelick i dodaje da je privatni sektor osjetljiviji.

“Međutim, ako pomislite na to šta, zapravo, predstavlja prijetnju, naprimjer neprijatelj koji bi mogao isključiti sistem napajanja električnom energijom – to su prave prijetnje, na koje ne mislim da imamo dovoljno dobre odgovore.”

Kongres i Bijela kuća mjesecima razmatraju zakone o internetskoj sigurnosti, koji bi omogućili saveznim agencijama i kompanijama u strateškim sektorima da lakše dijele informacije o internetskim prijetnjama.

Takva koordinacija je sporna zbog zabrinutosti o povjerljivosti ličnih podataka.

Izvor: Agencije