SAD: Neka se dogovore lideri Kosova i Srbija

John Bolton: Dijalog Srbije i Kosova mora krenuti naprijed, niko nema koristi od statusa quo (Twitter)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u Washingtonu da je pronalženje minog i trajnog rešenja za kosovsko puitanje visoko na listi prioriteta spoljne politike SAD-a.

“Imajući sve to u vidu, mi očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu, kako bi se izvršio dodatan pritisak da se ukinu takse i stvorili uslovi za nastavak dijaloga”, rekao je on za Tanjug.

Šef srbijanske diplomatije, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Washingtonu, razgovarao je sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Johnom Boltonom, vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD-a zaduženog za Evropu i Evroaziju Philipom Reekerom i senatorom Ronom Johnsonom.

Neupitna podrška nastavku dijaloga

Dačić kaže da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali da ne prihvata “jednostrane akte, koji pokazuju da Priština ne želi bilo kakav kompromis”.

Aktuelne i bivše američke diplomate zadužene za Balkan, koje su učestvovale na konferenciji o odnosima SAD-a i Centralne Evrope u Atlantskom savetu u Washingtonu ocenjuju da rešavanje pitanja Kosova najpre zavisi od lidera Kosova i Srbije, a ne administracije SAD-a.

Philip Reeker je rekao za Glas Amerike da je mnogo vremena sedeo za pregovaračkim stolom Kosova i Srbije i da zato veruje da obe strane imaju dobru volju da se vrate dijalogu, što je preduslov za potencijalni američki angažman.

“SAD je apsolutno spreman da se uključi, o tome sam baš razgovarao sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom, želimo da vidimo pomak. Ali, to ne to možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremne da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u Evropskoj uniji. Ohrabrujem Srbiju i Kosovo da nađu način da izađu iz ove situacije. Znam da su sposobni za to”, kazao je prvi čovek u State Departmentu za Balkan.

Da sve zavisi i od aktera na terenu, a ne odluka američke administracije, smatra i Molly Montgomery, bivša savetnica potpredsednika SAD-a Mikea Pencea za Balkan.

“Ova administracija ima čvrst stav po pitanju, recimo, tarifa, ali mnogo zavisi i od lidera. SAD i EU su spremne da podrže dogovor. Ali, kao što smo videli u slučaju Prespanskog sporazuma, uspeh u ovim situacijama zavisi od spremnosti lidera da se dogovore i hrabrosti da donesu teške odluke”, ocenjuje Montgomery za Glas Amerike.

“To je dvosmerna ulica. Srbija i Kosovo moraju da rade na postizanju dogovora, međusobnom priznavanju i razvijanju dobrosusedskih odnosa. To je dobro za političku stabilnost, bezbednosnu situaciju, ekonomski prosperitet i građane u regionu”, smatra Kurt Volker, diplomata koji se dugo bavio Balkanom, specijalni izaslanik SAD-a za Ukrajinu i član McCain instituta.

Fried: Srbi da odustanu od Kosova

“Preduslov za to je obnavljanje dijaloga. Srbija neće da pregovara dok se ne ukinu 100-postotne tarife na uvoz robe iz Srbije, što Kosovo odbija da učini, jer tvrdi da su opravdane.

Daniel Fried, bivši diplomata koji je službovao na Balkanu, kaže da vidi izlaz i savetuje da se ne prave greške iz prošlosti.

“Kada obe strane upadnu u zamku, izlaz je u traženju ambicioznijeg rešenja. Problem tarifa treba da bude deo većeg paketa. Gledajte na stvari široko – Jugoslavija se raspala zbog uskog pogleda na svet. Da nije bilo tako, Jugoslavija bi danas bila bogata zemlja, članica EU-a i NATO-a. Srbi moraju da odustanu od Kosova, to je gotovo. Kosovo mora da shvati da pod njihovom zastavom nisu samo Albanci, već svi oni koji tu žive i u tome je budućnost”, zaključuje Fried.

Izvor: Agencije