SAD negira ubistvo drugog čovjeka ISIL-a

ISIL je zauzeo nove teritorije u Siriji (EPA)

Američka vojska je negirala tvrdnje Vlade Iraka da je u zračnom napadu koalicije pogođena džamija na sjeveru zemlje, u kojoj se zamjenik komandanta grupe Islamska država Irak i Levant sastao sa drugim borcima ISIL-a.

Irački ministar odbrane je rekao da je u zračnom udaru koalicije, koju predvode Sjedinjene Američke Države, ubijen Abu Alaa al-Afari, te drugi pripadnici ISIL-a koji su se sastali u džamiji u gradu Tal Afar.

Iako je koalicija potvrdila da su izveli zračni napad u tom području u proteklih 24 sata, američki zvaničnici su saopćili da nemaju informacije koje bi potvrdile navode da je Afari ubijen.

U međuvremenu je ISIL u Siriji zauzeo dodatne teritorije u centralnoj provinciji Homs u vrijeme intenzivnih sukoba sa režimskim snagama, saopćili su sirijski aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji je u srijedu objavila da je u borbama ubijeno najmanje 28 Vladinih vojnika i otprilike 20 boraca ISIL-a. Navedeno je da su u sukobima stotine ranjene.

Napredovanje ISIL-a

ISIL ima značajno prisustvo u istočnom dijelu Homsa i napreduje prema zapadu te provincije.

Na Twitter nalozima povezanim sa ISIL-om je objavljeno kako njihovi borci, navodno, napreduju sjeverozapadno od grada Palmire, izvještava informativna agencija AP.

Bebars al-Talawy, aktivista iz Homsa, kazao je da je ISIL zauzeo veliko državno skladište municije van Palmire, te da granatira obližnji aerodrom, koji je pod kontrolom državnih snaga.

Navodi o napredovanju ISIL-a ne mogu biti nezavisno potvrđeni.

ISIL nastavlja napredovati u Siriji, uprkos gubitku teritorije u susjednom Iraku zbog zračnih napada koalicije predvođene SAD-om.

Borci ISIL-a su u aprilu zauzeli velike dijelove izbjegličkog kampa Yarmouk u Damasku.

Izvor: Agencije