SAD neće dozvoliti Iranu da blokira protok nafte

Sjedinjene Države i Evropa smatraju Iran izvodi ratne igre Iranda pokaže svoju moć pred uvođenje novih sankcija (EPA)

Sjedinjene Američke Države upozorile su Iran da neće tolerirati prekid transporta nafte u Hormuškom moreuzu.

Dan ranije, Teheran je zaprijetio da će zatvoriti ovu morsku rutu ako Zapad uvede nove sankcije zbog iranskog nuklearnog programa, a koje uključuju zabranu Iranu da izvozi naftu.

„Neko ko prijeti prekidu slobode plovidbe u međunarodnom moreuzu je jasno izvan zajednice nacija. Bilo kakav prekid neće biti toleriran“, kazala je glasnogovornica američke mornarice, pukovnik Rebecca Rebarich.

Rebarich je dodala kako je američka mornarica „uvijek spremna da se suprotstavi zlonamjernim djelima da bi omogućila slobodu plovidbe“.

Reakcija SAD-a dolazi nakon što je potpredsjednik Irana Mohammad Reza Rahimi u utorak zaprijetio blokadom moreuza, kroz koji prolazi više od trećine svjetskih naftnih tankera.

„Ako sankcije protiv iranske nafte budu prihvaćene, ni kap nafte neće proći kroz Hormuški moreuz“, kazao je Rahimi.

„Ne želimo sukob niti nasilje, ali Zapad ne želi promijeniti svoj plan“ uvođenja sankcija, kazao je on. „Neprijatelji će jedino odbaciti svoje planove kada ih mi vratimo na svoje mjesto“

Ratne igre

Iranski brodovi i letjelice bacali su bombe u more u utorak prilikom ratnih igara, izjavio je portparol mornarice.

Iako Iran povremeno izvodi vojne vježbe, Sjedinjene Države i Evropa smatraju da ovosedmične ratne igre Iran izvodi da pokaže svoju moć pred uvođenje novih sankcija na naftne i finansijske sektore.

Nakon objave posljednje runde sankcija u novembru, članovi paravojne skupine Basij demolirali su britansku ambasadu u Teheranu.

London je zatim zatvorio ambasadu i naredio da se zatvori i iranska ambasada u Velikoj Britaniji.

Stav Kine

Evropska unija saopćila je prvog decembra da će donijeti odluku o budućim sasankcijama do sastanka u januaru, te ostavila otvorenim pitanje embarga na iransku naftu.

EU, koja ima 27 zemalja članica, prima 450,000 barela iranske nafte dnevno, što je 18 posto nafte koju Iran izvozi. Većina iranske nafte odlazi u Kinu i Indiju

Kina, najveći kupac iranske nafte, upozorila je protiv „emocijama nabijenih djela“ zbog kojih bi se mogle povećati tenzije u nuklearnom sukobu sa Iranom.

Većina nafte koja se izvozi iz Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka prolazi kroz Hormuški moreuz, dugačak 6,4 kilometara, koji se nalazi između Omana i Irana.

Izvor: Agencije