SAD ne želi da INA-u kupi ruska kompanija

INA, Benzinska postaja, Benzinska pumpa
Krajem 2017. godine glavni direktor je kazao je da je Rosnjeft zainteresiran za kupovinu dionica INA-e (EPA)

Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države ne žele da INA-u kupi ruska kompanija, ocijenivši da bi to bila “pogreška”.

“Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška”, kazao je on u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je “remetilački” čimbenik u regiji, a SAD bi “kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna”.

“Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu”, dodao je veleposlanik, kako prenosi Hina.

Rosnjeft želi ući u vlasničku strukturu

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je Vlada Hrvatske raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika.

“Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (…) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici i čim ih se angažira moći će savjetovati Vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum”, kazao je Kohorst.

“Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum”, dodao je Kohorst.

Krajem prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosnjeft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica INA-e.

“Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu INA-e”, kazao je tada Igor Sečin.

Švicarski Savezni sud u travnju prošle godine odbio je hrvatski zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda u Ženevi, gdje je Hrvatska izgubila spor protiv Mađarske u slučaju INA-MOL.

Arbitraža je pokrenuta 2013. godine, a MOL je, kao vlasnik 49 posto dionica INA-e, tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

Hrvatska je tražila poništenje izmjena dioničarskog ugovora u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju koji je s MOL-om sklopila 2009. godine.

Plenković najavio otkup udjela MOL-a

U zahtjevu se tvrdilo da je MOL upravljačka prava u INA-i dobio podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa 10 milijuna eura.

Arbitražni sud je, pak, potkraj 2016. godine zaključio da Hrvatska nije dokazala kako su izmjene dioničarskog ugovora o INA-i i ugovor o plinskom poslovanju 2009. godine nastali kao rezultat koruptivnih aktivnosti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u prosincu 2016. godine izvijestio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Objasnio je tada da je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti, pa je odlučeno da se pokrene proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i.

Izvor: Agencije