SAD: Ne postoji tajni plan razmjene teritorija između Kosova i Srbije

Premijer Kosova u ostavci Albin Kurti je ranije rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsjedničkom trgovinom razmjenom teritorija (EPA)

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer ponovo su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije i BIH, te su naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije.

U zajedničkoj izjavi, nakon što je u srijedu izglasano nepovjerenje Vladi Kosova premijera Albina Kurtija, Grenell, Kosnet i Palmer su naveli da Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu, prenosi Anadolija.

“U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona”, naveli su oni i poručili da su opredijeljeni da sarađuju sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

Pitanje taksi

“Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Vjerujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast”, piše u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a u Prištini.

Vlada Kosova prošle sedmice ukinula je taksu od sto posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne Hercegovine, javio je Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

U odluci Vlade Kosova se navodi da se taksa ukine na uvoz sirovina te će u potpunosti biti ukinuta od prvog aprila kako bi se zamijenila punim reciprocitetom, javio je Ahmetaj.

Sjedinjene Američke Države su više puta pozivale Vladu Kosova da u potpunosti ukine takse kako bi se stvarale prilike za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

“Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki špekulirali. Specijalni izaslanik predsjednika Richard Grenell nikada nije vidio niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju zračnog, željezničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju”, piše u izjavi.

Premijer Kosova u ostavci Albin Kurti je ranije na sjednici Parlamenta Kosova, gdje je izglasano nepovjerenje njegovoj vladi, rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsjedničkom trgovinom razmjenom teritorija.

Izvor: Agencije