SAD ne odustaje od tužbi protiv S. Arabije za napade 11. septembra

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima Al-Kaide 11. septembra 2011. u New Yorku i na Pentagon (Al Jazeera)

Savezni sudija SAD-a odbio je prijedlog Saudijske Arabije da odbaci optužbe kojima se ta zemlja tereti kao učesnik u napadima 11. septembra 2001.

Sudija George Daniels kaže da tužba “precizno izražava razumnu osnovu” da se postupak nastavi na osnovu Zakona protiv sponsorisanja terorizma (JUSTA).

Pravni akt, koji je Kongres SAD-a usvojio 2016. godine, dopušta da se postupak protiv Saudijske Arabije nastavi nakon što su raniji zahtjevi bili odbijeni na sudu.

Sudija Daniels odbacio je tužbe protiv dvije banke i građevinske kompanije u Saudijskoj Arabiji koje su imale veze s Osamom bin Ladenom, navodeći da Bin Laden tu nije imao nadležnosti.

Saudijska Arabija sve vrijeme negira bilo kakvu umiješanost u napade 11. septembra 2001, kad je poginulo približno 3.000 osoba.

Većina napadača iz Saudijske Arabije

Poznato je da su 15 od 19 otmičara bili građani Saudijske Arabije, a da ih se nekoliko susrelo sa Saudijcima koji imaju veze s njihovom vladom, kao, naprimjer, Omar al-Bayoumi, koji je povezan sa saudijskim diplomatima.

Porodice žrtava godinama su lobirale kod političara za pravo da tuže Kraljevinu pred američkim sudovima za bilo kakvu ulogu saudijskih vlasti u napadima.

Napadi su izvršeni pomoću dva putnička aviona koji su udarili u dva tornja Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, treći avion pogodio je zgradu Pentagona u Washingtonu, dok se četvrti srušio na polje u Pennsylvaniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije