SAD: Ne iznenađuju ruski napadi iz Irana

Napade izvode strateški bombarderi Tupoljev-22M3 i lovci bombarderi Suhoj-34 (AP)

Rusko korištenje baza u Iranu za izvođenje zračnih udara na Siriju je “nesretno, ali ne i iznenađujuće”, kazao je zvaničnnik State Departmenta, dodajući da Washington još analizira opseg rusko-iranske saradnje.

Ruski ministar odbrane objavio je u utorak da su ruski bombarderi smješteni u Iranu gađali položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji nakon što je Moskva rasporedila svoje avione u iransku zračnu bazu u sklopu širenja angažmana u Siriji.

Ministarstvo je objavilo da su napadi pokrenuti iz zračne baze kod Hamadana, a izvode ih strateški bombarderi Tupoljev-22M3 i lovci bombarderi Suhoj-34, javlja Hina.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je da rusko korištenje iranskih baza neće nužno spriječiti SAD da postigne sporazum s Moskvom o saradnji u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Nastavak napada

Međutim, “još nismo do toga došli”, rekao je, dodajući da Moskva nastavlja napadati umjerene sirijske snage koje podržavaju Sjedinjene Države.

Drugi je američki zvaničnik kazao da je Rusija upozorila koaliciju za borbu protiv ISIL-a koju vodi SAD da će polijetati iz Irana.

“Rusija je upozorila koaliciju”, rekao je glasnogovornik koalicije Chris Garver.

“Oni su nas izvijestili da će prijeći preko zone pod kontrolom koalicije.. ali to nije imalo nikakvog utjecaja na operacije koje je u isto vrijeme vodila koalicija, ni u Iraku ni u Siriji”, naglasio je.

Smatra se da je ovo prvi put da Rusija napada ciljeve u Siriji s iranske teritorije od početka kampanje u septembru prošle godine kada je pritekla u pomoć sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Izvor: Agencije