SAD ne isključuje mogućnost udara na Sjevernu Koreju

'Američko strpljenje nije bezgranično', upozorila je Haley (AP)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley nije isključila mogućnost udara SAD-a protiv Sjeverne Koreje ako Pjongjang bude testirao novu nuklearnu raketu.

Haley je gostovala na više TV-stanica i tom prilikom pohvalila ulogu Kine, koja pokušava izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da prekine s testiranjima raketa.

Kritizirala je i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una kao “nestabilnog i paranoičnog”, prenijela je agencija AP.

“Nećemo uraditi nešto osim ako nam ne da razlog da nešto učinimo, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete”, kazala je Haley.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Sjeverna Koreja bude ponovo testirala rakete Haley je odgovorila: “Mislim da onda predsjednik stupa na scenu i odlučuje šta će uslijediti.”

Značajna uloga Kine

Sjeverna Koreja često obilježava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang u utorak, povodom proslave dana sjevernokorejske vojske, izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

Agencija ocjenjuje da bi ovakvi potezi mogli predstavljati test za politiku koju prema Sjevernoj Koreji razvija predsjednik SAD-a Donald Trump, koji se, izgleda, priklonio strategiji pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog sjevernokorejskog saveznika, umjesto vojnih opcija ili pokušaja svrgavanja Vlade Sjeverne Koreje, prenose agencije.

Predsjednik Kine Xi Yinping poručio je Trumpu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost u vezi s problemom Sjeverne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije