SAD ne dopušta Zarifu posjetu iranskom ambasadoru pri UN-u u bolnici

Mohammad Javad Zarif
Glasnogovornik iranske misije pri UN-u rekao je da je bolnica u koju Zarif želi otići udaljena samo nekoliko blokova (Reuters)

Američki State Department nije dopustio šefu iranske diplomacije Mohammadu Javadu Zarifu da posjeti kolegu u bolnici u New Yorku, potvrdili su dužnosnici u Washingtonu.

Zarif boravi u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Njegova viza ima stroga ograničenja zbog kojih se ne može puno udaljavati od sjedišta UN-a.

“Ministar vanjskih poslova Zarif želio bi posjetiti kolegu koji je u bolnici gdje ima vrhunsku njegu. Iran godinama neopravdano drži zatvorenima nekoliko američkih građana, što uzrokuje bol njihovim obiteljima i prijateljima koji ih ne mogu posjetiti”, rekao je kasno u petak agenciji dpa glasnogovornik State Departmenta, prenosi agencija Hina.

Bolesni diplomat je iranski ambasador pri UN-u

“Prenijeli smo iranskoj misiji da će zahtjev za putovanjem biti odobren ako Iran oslobodi američkog državljanina”, dodao je.

Glasnogovornik iranske misije pri UN-u rekao je da je bolnica u koju Zarif želi otići udaljena samo nekoliko blokova. 

Bolesni diplomat je Majid Takht-Ravanchi, iranski veleposlanik pri UN-u.

Po medijskim izvješćima, on boluje od raka i liječi se u New Yorku.

Iranska agencija Fars javila je ranije ovoga tjedna kako je i iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju ograničeno kretanje tijekom boravka u New Yorku, dodajući da ne može napustiti sjedište UN-a na Manhattanu i da je za boravak u hotelu morao dobiti posebno dopuštenje, prenijela je agencija TASS.

Pojačane napetosti

Iranska agencija Irna prenijela je prošle nedjelje da trećina iranske delegacije nije mogla dobiti vize kako bi prisustvovali zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Napetosti između Teherana i Washingtona pojačale su se prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. godine potpisali Iran i svjetske sile te ponovo uveo sankcije koje su ugrozile ekonomiju te zemlje.

Izvor: Agencije