Oglasi

SAD nazvao S. Koreju 'odmetničkom državom'

Što su brojniji neprijateljski postupci SAD-a prema Sjevernoj Koreji, to će i protivmjere biti snažnije, navode u Pjongjangu.
Washington tvrdi da će Pjongjang ostati sigurnosni izazov dok ne postigne konačnu i potpunu denuklearizaciju Arhiva

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje protestiralo je danas zbog posljednjeg sigurnosnog izvještaja SAD-a, u kojem je ta država ponovo nazvana "odmetničkom".

"Izraz 'odmetnička država' koji je SAD upotrijebio za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, njihovog partnera u pregovorima, jasna je povreda našeg suvereniteta i dostojanstva i to je ništa manje nego de facto deklaracija koja poziva na sukob“, rekao je visoki zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva, prema izvještaju državne novinske agencije KCNA, prenosi Tanjug.

"S velikom pažnjom pratimo posljednje akcije SAD-a da poveća vojni pritisak na nas", naglasio je taj sjevernokorejski zvaničnik i istakao da, "što su brojniji neprijateljski postupci SAD-a prema Sjevernoj Koreji, to će i protivmjere biti snažnije".

'Sjeverna Koreja sigurnosni izazov'

Ranije ovog mjeseca Washington je objavio izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Pacifika u kojem je Sjeverna Koreja nazvana "odmetničkom državom".

"Sjeverna Koreja razvila je interkontinentalnu balističku raketu u cilju da bude sposobna napasti kontinentalni dio SAD-a nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama", navodi se u tom izvještaju.

Washington, također, tvrdi da će Pjongjang ostati sigurnosni izazov dok ne postigne "konačnu, potpunu denuklearizaciju koja može biti potvrđena".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.