SAD: Naredni koraci plana za Bliski istok sljedeće sedmice

Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner (EPA)

Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov visoki savjetnik Jared Kushner izjavio je da će sljedeći koraci u okviru mirovnog plana Washingtona za Bliski istok biti objavljeni sljedeće sedmice.

On je prošle sedmice boravio u Bahreinu, kako bi na ekonomskoj konferenciji predstavio ekonomski dio dugo očekivanog mirovnog plana za palestinsko-izraelski sukob, nazvanog “Sporazum stoljeća”, ali tada nije otkrio detalje političkog dijela plana.

Konferenciji u Manami prisustvovali su predstavnici SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali predstavnici Palestine nisu, prenosi Anadolija.

Kushner je izjavio da je Palestina napravila “stratešku grešku” time što nije prisustvovala konferenciji u Bahreinu, napominjući da Trump ipak i dalje poštuje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i želi se lično angažirati s njim kako bi bilo riješeno palestinsko-izraelsko pitanje.

U ‘Sporazumu stoljeća’ ustupci Izraelu

“Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena”, poručio je Kushner.

“Poštujemo predsjednika Abbasa, vjerujemo da on želi uspostaviti mir i stoga mu želimo dati priliku da to pokuša učiniti”, dodao je.

U okviru aktuelnog američkog plana, SAD je prošli mjesec pozvao na investiranje 50 milijardi dolara u Palestinu i susjedne zemlje.

Cilj investicija je unapređenje infrastrukture u regiji.

Trumpov “Sporazum stoljeća” još nije objavljen, a u dijelovima koji su procurili u medijima se navodi da predviđa velike ustupke Izraelu kada je riječ o statusu Jerusalema i pravu Palestinaca na povratak na svoju zemlju.

Izvor: Agencije