SAD: Najveća kazna u povijesti jednoj firmi

Američka finansijska kompanija SAC Capital Advisors dobila je, zbog finansijskih malverzacija, najveću kaznu u historiji.

Kompanija je slavu stekla kao hedge fond, odnosno upravljajući velikim količinama novca drugih investitora, ali nakon priznanja krivice, kompanija je diskreditirana.

Bio je to dobar dan za američkog državnog tužioca Preeta Bhararu, koji je izvukao priznanje krivice i rekordnu kaznu. Milijarda i 800 miliona dolar, cijena je koju će gigant sa Wall Streeta platiti za insajdersko trgovanje informacijama.

“Nijedna institucija ne bi trebala biti u ubjeđenju da je prevelika za zatvor ili da neće odgovarati za kršenje zakona. Pravne institucije ne bi trebale bježati od krivičnog gonjenja velikih institucija ako za to postoji pravna osnova”, kaže Bharara.

Dvojica ne priznaju krivicu

SAC Capital Advisors priznao je krivicu i pristao platiti kaznu od 1,8 milijardi dolara za stvaranje sheme insajderskog trgovanja od 1999. do 2010. godine. Šest bivših trgovaca ove kompanije priznalo je krivicu i sarađuju s pravosuđem. Dva trgovca nisu priznala krivicu i čekaju početak suđenja.

Nagodba koju su postigli ipak ne osigurava imunitet ni za koga, uključujući i vlasnika kompanije, milijardera Sama Kohena, protiv koga će biti podignuta i civilna optužnica. Njegova kompanija više neće moći upravljati novcem drugih investitora.

Nagodba sa SAC-om dolazi u vrijeme kada kruže glasine da će državno tužilaštvo postići nagodbu od 13 milijardi dolara s investicionom bankom JP Morgan Case, zbog navodnih malverzacija na tržištu nekretnina.

Kazna 11 godina zatvora

Oba slučaja stavljaju znak pitanja na generalno mišljenje da su pojedine kompanije sa Wall Streeta previše velike, moćne i bitne za ekonomiju da bi postale meta pravosudnog sistema. Analitičari tvrde da će krivične optužnice protiv Casea biti istinski test.

Len Blum iz Westwood Capitala kaže: “SAC ne predstavlja isti rizik za ekonomiju kao što predstavljaju neke od najvećih finansijskih institucija koje posuđuju novac, kao što su City Bank, Bank of America, Wells Fargo ili JP Morgan. Kada bi neka od tih banaka bila optužena, to bi zaustavilo dio njihovog poslovanja, što bi rezultiralo masovnim otpuštanjem radnika i velikim problemima za ekonomiju.”

Kazna za SAC daleko premašuje 157 miliona dolara, koju je hedge fond menadžer morao platiti. Ali, on je dobio i kaznu od 11 godina zatvora. Rizik s kojim je suočen i direktor SAC-a Steven Cohen ukoliko se protiv njega podigne krivična prijava.

Izvor: Al Jazeera