Oglasi

SAD: Najniža stopa nezaposlenosti u pola vijeka, ali i stagnacija rasta plata

Izvještaj Ministarstva rada pokazuje da rast plata stagnira te da se smanjuje broj radnika u proizvodnom sektoru i maloprodaji.
SAD, Tvornica, RadnikBroj radnika u proizvodnom sektoru u SAD-u smanjuje se prvi put u šest mjeseciReuters - Ilustracija

Rast zaposlenosti u SAD-u umjereno je ubrzao u rujnu, dok je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, što je nova najniža razina u pola stoljeća.

Ipak, mjesečno izvješće o zapošljavanju američkog Ministarstva rada je pokazalo da rast plaća stagnira te da se smanjuje broj radnika u proizvodnom sektoru prvi put u šest mjeseci, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U izvješću se dodaje i da je maloprodajni sektor u SAD-u nastavio s gubitkom radnih mjesta.

Stagnacija prosječne zarade

Američki poslodavci su prošlog mjeseca otvorili 136.000 novih radnih mjesta, dok je podatak za kolovoz revidiran naviše kako bi pokazao da je u tom mjesecu bilo otvoreno 168.000 radnih mjesta umjesto 130.000 pozicija, kako je prvobitno priopćeno.

Bez obzira na kontinuirani rast zaposlenosti i nagli pad stope nezaposlenosti, ekonomisti i dalje očekuju da će američke Federalne rezerve (FED) smanjiti kamatne stope barem još jednom ove godine, imajući u vidu neizvjesnost trgovinske politike.

Izvješće Ministarstva rada je, također, pokazalo da je prosječna zarada po satu prošlog mjeseca stagnirala, nakon rasta od 0,4 posto u kolovozu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.