SAD najavljuju dodatne sankcije Rusiji zbog afere Skripalj

Bivši ruski špijun i njegova kćerka Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju (EPA)

Američki State Department objavio je kako će uvesti dodatne sankcije Rusiji, jer Moskva nije dala uvjerljive garancije da neće koristiti hemijsko oružje nakon napada na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna ranije ove godine u Engleskoj.

State Department u augustu je zaprijetio Rusiji dodatnim sankcijama nakon roka od 90 dana ako se Rusija ne uskladi s Aktom o eliminaciji hemijskog i biološkog oružja iz 1991. godine.

Po tom zakonu, Rusija je trebala prestati koristiti nervni agens “novičok”, koji je korišten u trovanju Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu, obavezati se da neće koristiti hemijsko oružje protiv svog naroda te dopustiti inspekcije agencija, poput onih Ujedinjenih naroda.

“State Department je obavijestio Kongres da ne može potvrditi da je Ruska Federacija ispunila uvjete”, rekla je glasnogovornica Heather Nauert u saopćenju.

“Namjeravamo djelovati u skladu s odredbama zakona koji nalaže provedbu dodatnih sankcija.”

Val međusobnih protjerivanja

State Department nije pojasnio kada će biti objavljene nove sankcije Rusiji.

Bivši ruski špijun i njegova kćerka Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od Hladnog rata.

Skripalji su se oporavili i preživjeli napad.

Moskva uporno negira bilo kakvu umiješnost u taj napad.

Nakon prvog kruga sankcija u augustu, ovaj krug bi mogao biti žešći, najavio je State Department.

Izvor: Agencije