Oglasi

SAD najavljuje odgovor na napade u Iraku

Bijela kuća je direktno optužila službeni Teheran da nije spriječio napade na američke diplomatske misije u Iraku.
Demonstranti su zapalili iranski konzulat, uzvikujući osude utjecaju Irana na iračke posloveEPA

Sjedinjene Američke Države upozoravaju Iran da će "odgovoriti brzo i odlučno" na bilo kakve napade Teheranovih saveznika u Iraku koji za posljedicu imaju ozljede Amerikanaca ili štetu na američkim objektima, prenosi Reuters.

Iran je u priopćenju glasnogovornice Bijele kuće optužen da posljednjih dana nije spriječio napade na američki konzulat u Basri i kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu.

"Iran nije djelovao kako bi zaustavio ove napade svojih saveznika u Iraku, koje podržava financijski, obukom i oružjem. Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim režim u Teheranu za bilo kakav napad koji rezultira ozljedom našeg osoblja ili štetom na objektima američke vlade. SAD će odgovoriti brzo i odlučno u obrani američkih života", navedeno je u priopćenju.

Tri minobacačke granate pale su u petak unutar snažno utvrđene Zelene zone u Bagdadu, gdje je smješteno američko veleposlanstvo, ali nisu prouzročile ni žrtve niti štetu, potvrdila je iračka vojska.

Napadi tokom vikenda

Minobacački napad je bio prvi takav u posljednjih nekoliko godina na Zelenu zonu u kojoj su parlament, vladine zgrade i mnogo stranih veleposlanstava.

Američki konzulat u Basri nalazi se u blizini zračne luke koja je u subotu napadnuta raketama.

Niti tu nema izvješća o žrtvama ili nanesenoj šteti.

Prosvjednici u Basri, bijesni zbog političke korupcije, prošli su tjedan poharali su i zapalili iračke vladine zgrade.

Istodobno su zapalili i iranski konzulat uzvikujući osude onoga što mnogi vide kao utjecaj Irana na iračke poslove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.