SAD: Nada i skepsa prema trgovinskom sporazumu

Dok na Havajima traju pregovori 12 država takozvanog Pacifičkog prstena o zaključivanju trgovinskog sporazuma, možda i najveću korist od ovog partnerstva očekuju američki poljoprivrednici.

Reporter Al Jazeere Tom Ackerman, posjetio je proizvođače mlijeka u saveznoj državi Ohio.

Zbog visokih tehnoloških standarda, na većini farmi, poput one koju je posjetila ekipa Al Jazeere, a koja broji 700 krava, Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođač mlijeka na svijetu.

Izvoze 15 posto ukupne proizvodnje. Frank Burkitt, koji s obitelji vodi farmu, svjestan je da lokalne cijene ovise od globalne potražnje.

Glavni rivali Novi Zeland i Kanada

“Bilo da prodajete mlijeko u ovoj zemlji ili da se izvozi na druga tržišta, riječ je o istom omjeru ponude i potražnje”, kaže Frank.

Zbog toga američka mliječna industrija pažljivo prati ishod pregovora o ‘transpacifičkom partnerstvu’ s dva glavna rivala – Novim Zelandom, koji želi proširiti izvoz mliječnih proizvoda na američko tržište, i Kanadom, koja je zaštitila domaće proizvođače ograničavanjem uvoza iz SAD-a.

Burkitt kaže da perspektiva povećanja proizvodnje mlijeka neće donijeti dobro samo njegovoj farmi.

“S rastom proizvodnje mlijeka, dolazi do otvaranja novih radnih mjesta, i to je snažan poticaj seoskim ekonomijama”, smatra Frank. 

I Joe Logan iz Unije farmera Ohia ima farmu krava, ali je skeptičan kada je riječ o trgovinskom sporazumu.

“Ta pravila su osmišljena zbog korporacija i njihovog širenja na međunarodnom tržištu. Oni mogu profitirati rastom globalne trgovine, bez obzira na utjecaj mjera na potrošače i proizvođače”, kaže Logan.

Teret na poljoprivredi SAD-a

Smatra da poljoprivrednici nisu dovoljno upoznati s točkama sporazuma koje su ključne za njihovo poslovanje.

“Tečajne razlike, porez na dodanu vrijednost, radni i ekološki standardi… zapravo stavljaju vrlo težak teret na leđa američke poljoprivrede”, kaže Logan.

“Bez obzira je li dobar ili loš za njih, poljoprivrednici, koji su dio samo jednog ekonomskog sektora u sličnoj poziciji, morat će se zadovoljiti dogovorom koji određuje smjer 40 posto ukupne trgovine u svijetu”, javlja Tom Ackerman.

Izvor: Al Jazeera