SAD na Iran šalje vojnike kao i na Irak 2003?

Ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je utjecaj Johna Boltona, kojeg 'New York Times' naziva jednim od najopasnijih 'jastrebova' (EPA)

Na sastanku glavnih savjetnika za sigurnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa prošlog četvrtka, vršilac dužnosti ministra odbrane Patrick Shanahan predstavio je osvježeni vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok u slučaju da Iran napadne snage SAD-a ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

To je u ponedjeljak navečer objavio New York Times pozivajući se na neimenovane zvaničnike Trumpove administracije.

List navodi da je predloženi obim snaga šokirao neke od zvaničnika koji su obavješteni o ovome. Navodi se da bi 120.000 vojnika bilo slično broju pripadnika američkih trupa koji su poslate u invaziju na Irak 2003. godine, prenosi Tanjug.

‘Za kopnenu invaziju treb više vojnika’

“Slanje tako robusnih zračnih, kopnenih i pomorskih snaga pružilo bi Teheranu više meta za gađanje, a potencijalno i više razloga da to čini, čime bi se riskiralo da se SAD upetlja u dugotrajni sukob. Time bi se također poništile godine smanjivanja broja američkih vojnika na Bliskom istoku koje je počelo sa povlačenjem trupa iz Iraka 2011. godine koje je naredio predsjednik Barack Obama”, piše u tekstu New York Timesa.

Dnevnik navodi se da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsjedničke administracije, na čelu s Johnom Boltonom, Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

“Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika”, kazali su zvaničnici američkom listu.

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je utjecaj Boltona, kojeg New York Times naziva jednim od najopasnijih “jastrebova” kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob s Teheranom nekadašnji američki predsjednik George Bush Mlađi ignorirao prije više od decenije, dok je bio u Bijeloj kući.

List navodi da uopće ne može da se nasluti da li će Trump, koji je nastojao da izvuče SAD iz Afganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko pripadnika američkih snaga natrag na Bliski istok.

Navodi se da također nije jasno da li je Trump obavješten o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.

Podsjeća se da su novinari u ponedjeljak američkog predsjednika pitali da li teži smjenjivanju režima u Iranu.

‘To će biti veoma velika greška’

“Vidjet ćemo šta će se desiti s Iranom. Ako oni išta učine, to će biti veoma velika greška”, poručio je Trump.

New York Times navodi da postoje oštre razlike u Trumpovoj administraciji po pitanju toga kako odgovoriti Iranu u trenutku narastanja napetosti u vezi s iranskom nuklearnom politikom i namjerama te zemlje na području Bliskog istoka.

Navodi se da su pojedini visoki američki zvaničnici ocijenili da planovi, čak iako su u preliminarnoj fazi, pokazuju koliko je Iran postao opasna prijetnja, dok drugi, koji insistiraju na diplomatskom rešenju aktuelnih napetosti, tvrde da se tu sve svodi na taktiku zastrašivanja kako bi se Iran upozorio da se ne ponaša agresivno.

Izvor: Agencije