Oglasi

SAD na granicu s Meksikom šalje dodatnih 3.500 vojnika

Jedan od čelnika Pentagona John Rood izjavio je ranije da su dva konvoja u kojima se nalazi više od 12.000 migranata stigla u SAD.
MigrantiMigranti, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja nadajući se boljoj budućnosti u SAD-u, no on je zatvorio granicuEPA - Arhiva

Američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) potvrdilo je da će na granici s Meksikom biti raspoređeno dodatnih 3.500 vojnika, u cilju sprečavanja ilegalnih ulazaka u zemlju.

Lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane, navode da je na tom području raspoređeno 2.300 vojnika te da će biti poslano dodatnih 3.500.

Tako će na granici s Meksikom ukupno biti raspoređeno 5.800 vojnika.

I američki predsednik Donald Trump potvrdio je na društvenoj mreži Twitter da će na granicu biti poslane dodatne vojne snage.

Bijeg od siromaštva i tiranije

"Zaustavili smo ranije konvoje i ostale ćemo", rekao je američki predsednik.

Zamenik čelnika Pentagona za politička pitanja John Rood izjavio je ranije da su dva konvoja, u kojim se, prema pretpostavkama, nalazi više od 12.000 migranata, stigla u SAD.

Pentagon je na granici sa Meksikom, nakon dolaska migranata u novembru prošle godine, rasporedio 5.900 vojnika.

Tu su trebali biti od 15. decembra do 31. januara.

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuane.

Mnogi migranti odlučili su se na beg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Granična policija koristila suzavac

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD.

Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u nameri da ih spreče da pređu granicu.

Trump je ranije saopštio kako nijednom migrantu iz konvoja koji je iz Srednje Amerike krenuo prema SAD-u neće biti odobren ulazak u zemlju, osim ako to sud ne naredi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.