Oglasi

SAD: Na granici s Meksikom otkriven 'tehnološki najnapredniji tunel'

Vlasti su navele kako nastavljaju istragu da bi utvrdile ko je i u koju svrhu izgradio tunel.
Vlasti SAD-a otkrile nedovršeni tunel koji osigurava prijelaz granice s MeksikomEPA

Američki migracijski dužnosnici objavili su da su pronašli tunel na granici s Meksikom koji omogućava prolazak između dviju zemalja i da je to "tehnološki najnapredniji tunel u historiji SAD-a", javlja Anadolija.

Zvaničinci Ureda za zaštitu granice i carina SAD-a saopćili su kako su, u sklopu istrage koja je u toku u državi Arizona, otkrili nedovršeni tunel koji osigurava prijelaz granice s Meksikom.

Navodi se da je tunel "tehnološki najnapredniji tunel u historiji SAD-a", da je širok približno metar i visok 1,2 metra, uključuje ventilaciju, struju, željeznički sistem.

Vlasti su navele kako nastavljaju istragu da bi utvrdile ko je i u koju svrhu izgradio tunel.

Manji broj migranata

Krajem prošle godine meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je nakon sastanka u Bijeloj kući da se "znatno smanjio" broj emigranata kojih prelaze iz Meksika u Sjedinjene Američke Države, posebno onih iz Srednje Amerike, dodavši kako očekuje da će se njihov broj još više smanjivati.

Ebrard se sastao s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, a nakratko i s predsjednikom Donaldom Trumpom, kako bi se analizirao napredak u nastojanjima da se smanji broj srednjoameričkih migranata, prenosi agencija Hina.

Pence je pohvalio napore Meksika rekavši da će američki dužnosnici sarađivati s Meksikom u daljnjoj primjeni Protokola za zaštitu migranata i ubrzavanju procesa razmatranja zahtjeva za azilom, saopćila je Bijela kuća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.