Oglasi

SAD na Afganistan bacio najveću nenuklearnu bombu

'Majka svih bombi' razvijena je tokom rata u Iraku 2003, ali je prvi put bačena danas na mete ISIL-a u Afganistanu.

Puljić: Rusi poručili da imaju četiri puta jaču bombu od američke

Američka vojska bacila je najveću nenuklearnu bombu na Afganistan, prvi put korištenu u borbi ikad, koja nosi nadimak "majka svih bombi", potvrdio je Pentagon, prenose američki i ruski mediji.

Kako navode sigurnosni izvori, bomba GBU-43/B, teška 9,5 tona, bačena je u četvrtak ujutro na distrikt Achin u provinciji Nangarhar na istoku Afganistana. 

Bomba je izbačena iz letjelice MC-130, kojom se upravljalo iz Komande za specijalne operacije američkih zračnih snaga. 

Testiranje bombe

Američki mediji navode da su meta bili tuneli i borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).  

Trump: Jako uspješna misija

Američka vojska trenutno procjenjuje štetu. General John Nicholson, komandant američkih snaga u Afganistanu, odobrio je korištenje bombe.

Ovo oružje razvijeno je tokom rata u Iraku 2003. godine. Testirano je dva puta te godine, ali do sada nikada nije korišteno u borbama.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao: "Svi tačno znaju šta se dogodilo. Ono što ja činim jeste to da ja autoriziram svoju vojsku. Mi imamo najbolju vojsku na svijetu, koja je obavila posao kao i obično, tako da im dajemo totalnu autorizaciju. Ako pogledate šta se dogodilo u posljednjih osam sedmica u usporedbi s posljednjih osam godina, vidjet ćete ogromnu razliku. Imamo odlične vojne lidere, izvrsnu vojsku na koju smo ponosni. Ovo je bila još jedna jako, jako uspješna misija.”

Na upit šalje li bombardiranje u Afganistanu poruku Sjevernoj Koreji, Trump je rekao da nije siguran je to poruka ili ne, ali je poručio da će “…se pobrinuti za prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.”

Bomba može probiti 60 metara ojačanog betona, te je stoga pogodna za korištenje za napade na pećine i bunkere. Svojom snagom može uništiti drveće u radijusu od 152 metra. 

Kako piše web stranica globalresearch.ca, MOAB se smatra "najstrašnijim oružjem" koje Pentagon posjeduje. Ruska verzija ove bombe dobila je nadimak "otac svih bombi" ili FOAB, a Moskva tvrdi da je četiri puta moćnija od američke. 

Izvor: Al Jazeera i agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.