SAD: Mosul i Raqqa biće oslobođeni za dvije godine

Irački vojni vrh razmatra započinjanje druge faze operacije osvajanja Mosula (AP)

Za oslobađanje sirijske Raqqe i iračkog Mosula, kao i likvidaciju preostalih boraca grupe Islamska država Irak i Levant, biće potrebne dvije godine, smatra general-potpukovnik Stephen Townsend, komandant međunarodne vojne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Stephen Townsend u intervjuu za Daily Beast nije precizirao kada bi mogla da bude izvojevana konačna pobjeda nad borcima ISIL-a u Siriji i Iraku, ali je naveo da postoji napredak u suprotstavljanju iračke vojske pripadnicima te grupe, prenosi Tanjug.

Prema riječima američkog komandanta, iračka vojska vježba borbu uz korištenje tenkova u gradskim uvjetima.

Napredak protiv ISIL-a

Irački vojni vrh razmatra započinjanje druge faze operacije osvajanja grada Mosula, nakon što su na tom bojištu ostvarili napredak prvi put u posljednjih desetak dana, objavljeno je krajem prošle sedmice.

Vladine snage su, uz zračnu podršku koalicije pod vodstvom SAD-a, preuzele sjedište policije u sjevernom dijelu Mosula iz ruku boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Raqqa važi za “prijestolnicu” ISIL-a u Siriji i, poslije iračkog Mosula, glavno je uporište te grupe u ovoj regiji.

Grad od gotovo 300.000 ljudi zauzet je 2013. godine. U ovom trenutku, snage sirijske opozicije vode operaciju blokiranja Raqqe i njenog oslobađanja.

Izvor: Agencije