SAD: Moguće sankcije za Sjeverni tok 2

Njemački ministar je podsjetio da zvanični Berlin na Sjeverni tok 2 gleda kao na komercijalni, a ne kao na politički projekat (EPA)

Sjedinjene Američke Države bi mogle uvesti sankcije rusko-njemačkom plinovodu Sjeverni tok 2, rekao je američki ministar za energetiku Rick Perry tokom posjete Moskvi.

Na pitanje novinara da li su moguće sankcije za Sjeverni tok 2 i da li se planiraju nove sankcije ruskom energetskom sektoru, Perry je kazao: “Da za vaše prvo pitanje, i da za drugo.”

Istočnoevropske države i SAD se protive plinovodu, tvrdeći kako će povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije.

Washington također želi prodati više svog tečnog plina Evropi.

Perry je rekao kako SAD ne želi uvesti sankcije i naveo kako one nisu spremne.

“Ministar [energetike Rusije Aleksandar] Novak i ja smo se složili da je tačka u kojoj dolazi do sankcija ona na koju ne želimo stići”, kazao je američki ministar.

Energenti kao oruđe vršenja pritiska

On nije naveo koji nivo napretka Sjevernog toka 2 bi izazvao sankcije, niti u kom bi obliku one bile.

Novak je rekao kako je Rusija zabrinuta zbog mogućnosti sankcija.

“Uzimajući u obzir odgovor gospodina Perryja, rekao bih da smo definitivno zabrinuti zbog datih izjava i općeg stava u pogledu budućih sankcija veoma kompetitivnom projektu, koji je u interesu evropskih potrošača”, kazao je ruski ministar.

Perry je pozvao Rusiju da prestane s “korištenjem svojih resursa za utjecaj i remećenje”, na šta je Novak odgovorio kako energenti ne mogu biti “oruđe vršenja pritiska” i kako “potrošači trebaju imati slobodu u izboru dobavljača”.

Izvor: Agencije