SAD: Mirsad Kandić optužen za pomaganje ISIL-u

Nalog za hapšenje Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je podignuta optužnica protiv Mirsada Kandića, koga bh. vlasti opisuju kao “jednog od najtraženijih terorista u svijetu” i šefa obavještajne službe grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kandić je legalni stanovnik Sjedinjenih Američkih Država, a napustio je tu državu  2013, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Kandić je optužen za zavjeru jer je osiguravao materijalnu podršku i opremu za grupu ISIL, što je rezultiralo ubistvima, te po pet tačaka optužnice za osiguravanje i pokušaj u pomaganju ISIL-u, uključujući osoblje, opremu, materijalnu pomoć te lažne isprave i dokumentaciju, što je u jednom slučaju rezultiralo ubistvom, dodaje Puljić.

Kandić je u utorak iz Bosne i Hercegovine izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

On se u srijedu pojavio na Saveznom sudu u Brooklynu, u New Yorku, pred sucem Nicholasom Garaufisom.

Američko ministarstvo pravosuđa zahvaljuje se vladi Bosne i Hercegovine na saradnji, a napominje se da bi Kandić, ako bude osuđen, mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora.

‘Traženi terorist’

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u srijedu je kazao da je Kandić jedan od “najtraženijih terorista u svijetu” te da ga je pronašla Obavještajno-sigurnosna agencija u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao, riječ je o opasnoj osobi koja je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim i samim operacijama ISIL-a, počevši od vrbovanja i provjera osoba koje se priključuju toj organizaciji, pa sve do opskrbe naoružanjem i izrade oružja.

“On je na neki način bio šef obavještajne službe ISIL-a”, rekao je Mektić.

Kandića, rođenog 1981. na Kosovu, američke vlasti traže zbog dugogodišnjih veza s terorističkim organizacijama.

Nalog za hapšenje Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014, a međunarodna crvena Interpolova potjernica za njim raspisana je 2016. godine.

Od januara ove godine Kandić se skrivao u Bosni i Hercegovini, a početkom jula uhapšen je u Sarajevu i otad se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije