Oglasi

SAD: Mijanmarska vojska nad Rohinjama koristila ekstremno nasilje

Istraga američkih vlasti pokazala je kako je mijanmarska vojska za metu imala muslimane iz Arakana.
Izbjeglice su izjavile kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena da bi ubili i ranili arakanske muslimaneEPA

Istraga američkih vlasti pokazala je kako je mijanmarska vojska za metu imala muslimane iz Arakana (Rohinje) i da je nad njima vodila koordiniranu kampanju masovnih ubijanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država pripremilo je izvještaj na osnovu razgovora s više od hiljadu arakanskih muslimana koji su u posljednje dvije godine zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš.

U izvještaju na 20 stranica rečeno je kako većina sagovornika za ubistva i nasilje odgovornim smatra vojsku, prenosi Anadolija.

Ubistva, silovanja, mučenje

Izbjeglice su izjavile kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena da bi ubili i ranili arakanske muslimane, kao i zapalili njihove kuće ili su koristili druga sredstva za izazivanje požara.

Muslimani iz Arakana su svjedočili silovanjima, odrubljivanju glave ili odsijecanju drugih dijelova tijela ljudi, ubijanju ili premlaćivanju beba i djece, kao i napadima vojske na žene tokom ili nakon poroda i njihovu djecu.

"Istraga je pokazala kako je nedavno nasilje u sjevernoj državi Rakhine bilo ekstremno, veliko, rasprostranjeno i usmjereno prema teroriziranju populacije i progonu Rohinja stanovništva", navodi se u izvještaju.

Pojedine osumnjičene osobe su koristile taktike kao što su zarobljavanje ljudi u kuće i njihovo paljenje i potapanje čamaca u kojima su se nalazili arakanski muslimani, što je dovelo do masovnih stradanja.

"Obim i veličina vojnih operacija pokazuju da su bile dobro planirane i koordinirane", navodi se u izvještaju.

Također, satelitski snimci pokazuju kako je od augusta 2017. godine za dva mjeseca u Arakanu zapaljeno više od 38.000 objekata.

'Etničko čišćenje i genocid'

Stalna predstavnica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je na sesiji o Arakanu održanoj prošlog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a izjavila kako svijet ne smije nijemo posmatrati bolnu istinu u Mijanmaru.

Podaci UN-a pokazuju kako je od 25. augusta 2017. godine iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi.

Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.