SAD: Mijanmarska vojska nad Rohinjama koristila ekstremno nasilje

Izbjeglice su izjavile kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena da bi ubili i ranili arakanske muslimane (EPA)

Istraga američkih vlasti pokazala je kako je mijanmarska vojska za metu imala muslimane iz Arakana (Rohinje) i da je nad njima vodila koordiniranu kampanju masovnih ubijanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država pripremilo je izvještaj na osnovu razgovora s više od hiljadu arakanskih muslimana koji su u posljednje dvije godine zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš.

U izvještaju na 20 stranica rečeno je kako većina sagovornika za ubistva i nasilje odgovornim smatra vojsku, prenosi Anadolija.

Ubistva, silovanja, mučenje

Izbjeglice su izjavile kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena da bi ubili i ranili arakanske muslimane, kao i zapalili njihove kuće ili su koristili druga sredstva za izazivanje požara.

Muslimani iz Arakana su svjedočili silovanjima, odrubljivanju glave ili odsijecanju drugih dijelova tijela ljudi, ubijanju ili premlaćivanju beba i djece, kao i napadima vojske na žene tokom ili nakon poroda i njihovu djecu.

“Istraga je pokazala kako je nedavno nasilje u sjevernoj državi Rakhine bilo ekstremno, veliko, rasprostranjeno i usmjereno prema teroriziranju populacije i progonu Rohinja stanovništva”, navodi se u izvještaju.

Pojedine osumnjičene osobe su koristile taktike kao što su zarobljavanje ljudi u kuće i njihovo paljenje i potapanje čamaca u kojima su se nalazili arakanski muslimani, što je dovelo do masovnih stradanja.

“Obim i veličina vojnih operacija pokazuju da su bile dobro planirane i koordinirane”, navodi se u izvještaju.

Također, satelitski snimci pokazuju kako je od augusta 2017. godine za dva mjeseca u Arakanu zapaljeno više od 38.000 objekata.

‘Etničko čišćenje i genocid’

Stalna predstavnica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je na sesiji o Arakanu održanoj prošlog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a izjavila kako svijet ne smije nijemo posmatrati bolnu istinu u Mijanmaru.

Podaci UN-a pokazuju kako je od 25. augusta 2017. godine iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi.

Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Izvor: Agencije