Oglasi

SAD: Marija Butina će u novembru biti deportirana u Rusiju

Ruska državljanka u SAD-u izdržava zatvorsku kaznu zbog špijunaže i kršenja američkog zakona o stranim agentima koji djeluju u zemlji.
Marija ButinaButina je jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutrašnju politikuEPA - Arhiva

Ruska državljanka Marija Butina, koja trenutno izdržava zatvorsku kaznu u SAD-u zbog špijunaže, bit će puštena iz pritvora 5. novembra ove godine, saopćio je američki Federalni biro za zatvorske ustanove - BOP dopisniku agencije Tass.

Zvaničnici su dodali da do ovog trenutka ruska državljanka nije u nadležnosti BOP-a i da ostaje u pritvorskoj ustanovi u Alexandriji, savezna država Virginia, prenosi Tanjug.

Butina će biti deportirana u Rusiju odmah nakon što joj istekne kazna.

Sud u Washingtonu je 26. aprila prihvatio prijedlog tužilaštva za izricanje zatvorske kazne Butini u trajanju od 18 mjeseci.

Izjasnila se krivom 

Sudija je ignorirala tada zahtjev branilaca, koji su tražili da Butina bude osuđena na kaznu jednaku onom periodu koji je već provela u pritvoru.

Marija Butina (30) uhapšena je 15. jula 2018. godine u Washingtonu, neposredno pred sastanak ruskog lidera Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Helsinkiju.

Butina se 13. decembra prošle godine izjasnila krivom za kršenje američkog zakona o stranim agentima koji djeluju u zemlji i potpisala sporazum o priznanju krivice.

Ona je u SAD došla na studije i prošlog proljeća je stekla master diplomu u Washingtonu, gdje je studirala međunarodne odnose, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.