Oglasi

SAD: Ljekari optuženi zbog ilegalnog izdavanja lijekova

Više od 50 zdravstvenih radnika optuženo je da je ilegalno izdavalo milione opioida i drugih opasnih lijekova.
Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opioida 2016. i taj broj rasteEPA

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 ljekara, zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih lijekova, ponekad u zamjenu za seksualne usluge.

Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Cincinnatiju, u Ohiu, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki ljekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne lijekove, prenosi Glas Amerike. 

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

"Današnje saopćenje obuhvata navodna krivična djela protiv 53 medicinskih radnika, uključujuci 31 ljekara, sedam farmaceuta, devet ljekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika", rekao je John Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

"Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati", poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa.

Kriza sa opioidima

Gotovo svi ilegalni recepti za lijekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentuckyju, Ohiu, Tennesseeju i Zapadnoj Virdžiniji.

Slučajevi obuhvataju jednog ljekara u Daytonu u Ohiju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lijekova tokom perioda od dvije godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lijekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od pretjerane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsjednik SAD-a Donald Trump je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mjere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak ovisnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.