SAD: Kreditori plaćaju 8,5 milijardi dolara

Bank of America se nalazi među 10 banaka koje su se odlučile na ovakav korak (Reuters)

Grupa od 10 američkih hipotekarnih kreditora pristala je u ponedjeljak platiti ukupno 8,5 milijardi dolara kako bi se okončao mandat Vlade za pojedinačne revizije zapljena nad kućama, čime se priznalo da se ta revizija pokazala previše glomaznom i skupom.

Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo i još šest banaka platit će 3,3 milijarde dolara direktno kvalificiranim dobitnicima pozajmica, te 5,2 milijarde dolara kroz izmjene kredita i oprost dugova, objavili su regulatori.

Američki Ured kontrolora valute i odbor guvernera Centralne banke – Federalnih rezervi, objavili su da prihvataju sporazum, jer će se time potrošačima pomoći brže nego kroz reviziju.

U aprilu 2011. godine, Vlada je zatražila od hipotekarnih kreditora da provedu reviziju zapljena iz 2009. i 2010. godine, kako bi se utvrdilo jesu li je korisnicima kredita nezakonito izvršena zapljena ili su pretrpjeli neku drugu finansijsku štetu zbog greške u postupku zapljene.

„Postalo je jasno da bi provođenje postupka do kraja preusmjerilo novac od pogođenih kućevlasnika i nepotrebno odgodilo podjelu naknada oštećenim zajmoprimcima“, kazao je kontrolor valute Thomas Curry.

“Širi okvir”

Blizu 3,8 miliona korisnika kredita kojima su nekretnine zaplijenjene unutar vremenskog okvira za reviziju postupaka primit će novčanu naknadu, saopćila je agencija.

Korisnici kredita bi mogli primiti od nekoliko stotina dolara do 125.000 dolara, ovisno o vrsti greške koju su doživjeli.

Regulatori su rekli da sporazum zamjenjuje pojedinačne revizije postupaka zapljene sa „širim okvirom“, ne iznoseći druge pojedinosti.

Ostale banke uključene u sporazum su Aurora, MetLife, PNC, Sovereign, SunTrust i US Bank.

Izvor: Agencije