SAD koristi i informatičko oružje protiv ISIL-a

NSA
NSA je vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inostranstvu (AFP)

Amerikanci koriste informatičko oružje u ratu protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i u Siriji, potvrdio je američki ministar obrane Ashton Carter.

“Koristimo se informatičkim oružjem kako bismo umanjili sposobnost ISIL-a da djeluje i komunicira na virtualnom bojnom polju. Želimo da izgube povjerenje u svoje mreže, želimo preopteretiti njihove mreže kako ne bi mogle funkcionirati i kako bismo ih onesposobili da zapovijedaju svojim snagama i kontroliraju stanovništvo i gospodarstvo na svojim područjima”, rekao je Carter.

Zapovjednik združenog stožera američke vojske Joe Dunford usporedio je fizičke napade na ISIL u njegovim uporištima Mosulu (Irak) i Raqqi (Sirija) s napadima na tu skupinu u informatičkom prostoru.

“Pokušavamo i fizički i virtualno izolirati skupinu – Islamsku državu”, kazao je Dunford.

Šutnja o ‘cyber’ vojnicima

Dvojica čelnika ipak nisu htjela iznositi pojedinosti o informatičkim operacijama američke vojske.

Sjedinjene Američke Države upravo uspostavljaju snage s oko 6.000 vojnika specijaliziranih za informatičko ratovanje, koji su zasad u nadležnosti admirala Michaela Rogersa, ravnatelja NSA-e, obavještajne agencije zadužene za elektroničku špijunažu.

Pentagon je dosad bio veoma šutljiv u vezi s radom tih cyber vojnika.

No, administracija predviđa u vojnom proračunu za 2017. povećati sredstva za informatičko ratovanje za 15 posto, na 6,7 milijarda dolara, što je nešto više od jedan posto ukupnog američkog proračuna za obranu.

Izvor: Agencije