SAD korak bliže novim sankcijama Rusiji, Iranu i S.Koreji

Da bi sankcije bile uvedene, mora da ih usvoji i Senat, prije nego što zakon potpiše ili na njega stavi veto američki predsjednik (Arhiva)

Predstavnički dom američkog Kongresa većinom glasova izglasao je dodatne sankcije Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, uprkos protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Za uvođenje novih sankcija glasalo je 419 članova Predstavničkog doma, dok su tri bila protiv, javlja Reuters.

Da bi sankcije bile uvedene, mora ih usvojiti i Senat, prije nego što zakon potpiše ili na njega stavi veto američki predsjednik.

Bijela kuća je saopćila da Trump još nije odlučio da li će potpisati zakon.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva vidi Washington kao izvor opasnosti i djeluje shodno tome.

Kako je Rjabkov istakao, usvajanje tog prijedloga zakona je svjestan izbor neprijatelja Rusije u SAD-u “koji su prešli sve granice i ne znaju za uzdržanost u svom žaru”, prenosi Tass.

“Zato ćemo nastaviti današnju Ameriku, Washington, smatrati izvorom opasnosti. To bi trebalo da se shvati i da se preduzmu akcije na izbalansiran, razuman i miran način”, rekao je on.

‘Bolan odgovor’

Rjabkov tvrdi i da akcije SAD-a vidi kao potez ka uništenju izgleda za bolje odnose s Rusijom, istakavši da je “ovo što se događa izvan zdravog razuma”.

Napomenuo je, međutim, da Moskva “ne popušta pred emocijama” i nastavlja da traži načine za konstruktivni dijalog sa SAD-om.

“Radit ćemo na pronalaženju načina za dalji pomak i istrajno ćemo dalje tražiti kompromis po pitanjima koja su važna za Rusiju, a mislim i za SAD – a to su borba protiv terorizma i širenje oružja za masovno uništenje. Puno je pitanja i mi smo spremni na saradnju”, zaključio je Rjabkov.

Zastupnik gornjeg doma ruskog parlamenta, Konstantin Kosačov rekao je da Moskva treba pripremiti „bolan odgovor“ na nove američke sankcije.

„Prema jednoglasnoj odluci Predstavničkog doma SAD-a o paketu sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, neće biti pomaka [u američko-ruskim odnosima]… Zapravo, neizbježno je dalje slabljenje bilateralne saradnje“, napisao je Kosačov na Facebooku.

Moskva je pod pritiskom Washingtona zbog navodne umiješanosti u američke predsjedničke izbore prošle godine i zbog krize u Ukrajini, dok SAD optužuje Iran optužuje za razvoj balističkog raketnog programa i podsticanja regionalnih tenzija.

Sjeverna Koreja je duži period izložena raznim pritiscima i sankcijama međunarodne zajednice zbog razvoja balističkih projektila i razvoja nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije