SAD: Kineski avioni neprofesionalno presreli američki

Kineski avioni presreli su američki u međunarodnom zračnom prostoru, tvrde zvaničnici SAD-a (AP)

Zračne snage SAD-a saopćile su da je par kineskih borbenih aviona izvršio “neprofesionalno” presretanje osmatračkog aviona američkih snaga za ispitivanje radijacije iznad Istočnokineskog mora.

Do incidenta je došlo u srijedu kada se par kineskih aviona Su-30 približio avionu WC-135 Constant Phoenix, koji je izvodio rutinsku misiju u međunarodnom zračnom prostoru u skladu s međunarodnim pravom, saopćila je glasnogovornica Pacifičkih zračnih snaga Lori Hodge, prenosi danas AP.

Hodge je navela da je posada američkog aviona “okarakterizirala presretanje kao neprofesionalno” i da će SAD o tom pitanju razgovarati s Kinom posredstvom “odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala”.

‘Njuškalo’

Kina je proglasila identifikacijsku zonu zračne odbrane nad velikim dijelom Istočnokineskog mora 2013. godine, a SAD je taj potez nazvao nelegitimnim i odbio priznati tu zonu, podsjeća američka agencija.

WC-135, poznatiji pod nazivom “Njuškalo”, u prošlosti je korišten da otkrije i identificira nuklearnu eksploziju iz zraka. Korišten je nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Sličan incident izbio je 2014. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama rekao da je kineski lovac izvršio “neprofesionalno” presretanje američkog špijunskog aviona u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnokineskog mora.

Washington i Peking imaju različita viđenja legalnosti američkih prelijetanja u većem dijelu te regije, što je rezultat različitih tumačenja Konvencije UN-a o pravu mora.

Izvor: Agencije