SAD: Kina se širi na vještačkim otocima

Nova oprema, oružje i nadzor mogu omogućiti Kini da dugoročno poveća prisutnost u Južnom kinesko moru (EPA)

Američko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na vještačkim otocima u Južnom kineskom moru.

U novom izvještaju Pentagona navodi se da su se vlasti u Pekingu fokusirale na razvoj i naoružavanje vještačkih otoka kako bi ostvarili veću kontrolu u morskoj regiji bez oružanog sukoba.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država u detaljnoj procjeni izgradnje navodi da se na otocima Spartly sada nalazi više od tri kilometara puteva i nekoliko velikih luka u fazi izgradnje, ali i kanala i druge infrastrukture.

Na otocima su izgrađeni objekti kao što su radarski tornjevi, bunkeri, helikopterski aerodromi i pristaništa, navodi se u izvještaju, prenosi Beta.

Veća prisutnost

Pentagon tvrdi da ubrzana izgradnja otoka ne daje Kini nova teritorijalna prava, ali navodi da nova oprema, oružje i nadzor mogu omogućiti Kini da dugoročno poveća prisutnost u Južnom kineskom moru.

Kineske vlasti navode da su sporne teritorije pod kontrolom Pekinga, kao i da su nove zgrade i infrastruktura izgrađeni za javnu upotrebu i podršku ribarima.

Peking optužuje Filipine i Vijetnam da izvode građevinske radove na drugim otocima.

Pentagon u izvještaju navodi da Kina tvrdi da ima suverenitet nad cijelim Južnim kineskim morem u kojem se nalaze otoci Senkaku pod upravom Japana.

Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan također tvrde da imaju prava na neke otoke i grebene u Južnom kineskom moru.

Izvor: Agencije