SAD: Kina izgradila hangare na spornim otocima

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo svim strateški ključnim vodama u Južnom kineskom moru (AP)

Satelitski snimci snimljeni krajem jula pokazuju da je Kina najvjerovatnije izgradila ojačane hangare za avione na svojim posjedima na spornim otocima u Južnom kineskom moru, tvrdi vašingtonski Centar za strategijske i međunarodne studije (CSIS).

Hangari na otocima Spratly dovoljno su prostrani za bilo koji borbeni avion kineske avijacije, tvrdi CSIS u svom izvještaju.

Fotografije su se pojavile oko mjesec dana nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu u sporu sa Filipinima presudio da Kina nema osnova polagati historijsko pravo na ove otoke.

Peking odbacio presudu

Peking je odbacio tu presudu.

Tokom višemjesečnog sudskog procesa Peking je pokušavao diskreditirati Međunarodni arbitražni sud koji uživa podršku Ujedinjenih naroda, za koji tvrdi da nema jurisdikciju u sporu u koji je uključeno nekoliko zemalja.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnog kineskog mora polažu i njeni susjedi u Jugoistočnoj Aziji – Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej.

Izvor: Agencije