SAD kaže da je predan uništenju ISIL-a u Siriji

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih jedinica iz Sirije (EPA)

Sjedinjene Američke Države su rekle u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak da su predani “potpunom uništenju” grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji te da će nastaviti s pritiskom za povlačenje pro-iranskih snaga iz zemlje.

Prije toga je američki predsjednik Donald Trump u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih jedinica iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj: uništenje grupe Islamska država Irak i Levant.

Trumpovu odluku su kritizirali neki republikanci, dok su pojedini američki saveznici zabrinuti zbog odluke, prenosi Hina.

Tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji u četvrtak, američki diplomat Rodney Hunter, koji je politički koordinator američke misije u UN-u, nije spomenuo Trumpovu odluku.

“Sjedinjene Američke Države ostaju predane potpunom uništenju ISIL-a i drugih terorističkih grupa u Siriji i širom svijeta”, rekao je Hunter Vijeću.

“Koristit ćemo sve instrumente naše nacionalne moći kako bi napravili pritisak za povlačenje snaga koje podržava Iran”, dodao je.

Nastavak borbe

“Zajedno s našim saveznicima nastavit ćemo se boriti protiv terorizma. SAD će također djelovati s državama koje slično razmišljaju, UN-om i sirijskom opozicijom kako bi pronašli diplomatski kraj ovom konfliktu”, rekao je.

Francuski ambasador u UN-u Francois Delattre rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, kako je procjena Pariza da je grupa Islamska država Irak i Levant i dalje prijetnja na Bliskom istoku.

Francuska je član koalicije pod američkim vodstvom, koja se bori protiv militanata u Siriji i Iraku te se njene specijalne jedinice nalaze na sjeveroistoku Sirije, gdje su razmješteni zajedno s kurdskim i arapskim snagama, a Francuska također izvodi zračne napade.

“Važno je za SAD da uzme u obzir zaštitu ljudi na sjeveroistoku Sirije i stabilnost tog područja, kako bi se izbjegla neka nova humanitarna tragedija ili ponovna pojava terorizma”, rekao je Delattre.

Američki posebni izaslanik za Siriju Jim Jeffrey otkazao je planirani sastanak u UN-u, na kojemu je u četvrtak trebao razgovarati o sirijskom mirovnom procesu, naveli su američki službenici.

Opasnost od ISIL-a

Jeffrey je imenovan posebnim izaslanikom za Siriju u augustu te je tada rekao novinarima da se SAD neće povući iz Sirije, dok grupa Islamska država Irak i Levant ne bude poražena. Jeffrey nije komentirao Trumpovu odluku.

Zamjenik turskog ambasadora u UN-u Rauf Alp Denktas je rekao Vijeću sigurnosti UN-a da će njegova država nastaviti s borbom protiv kurdskih militanata, poduzimajući “nužne korake kako bi osigurali sigurnost svoje granice protiv prijetnji PKK-a, PYD-a i YPG-a, kao i onda kada to smatraju potrebnim”. Također, nije spomenuo Trumpovu odluku.

Američka intervencija u Siriji počela je za vrijeme Obamine administracije u septembru 2014, sa zračnim udarima.

“Ne smijemo izgubiti iz vida opasnost koju Daesh (grupa Islamska država Irak i Levant) nastavlja predstavljati, čak i kada više ne kontroliraju teritoriju”, rekla je britanska ambasadorica u UN-u Karen Pierce.

Izvor: Agencije