SAD: Još 2.000 boraca ISIL-a opkoljeno u Raqqi

UN procjenjuje da je u Raqqi blokirano do 50.000 civila (Reuters)

Blizu 2.000 boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) najverovatnije je ostalo u Raqqi u Siriji, gdje se bore za opstanak, a nakon ofanzive Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržava SAD, izjavio je američki zvaničnik Brett McGurk.

Prema njegovim riječima, snage SDF-a drže približno 45 posto Raqqe od početka juna, prenosi Reuters.

SDF je u novembru prošle godine pokrenuo ofanzivu pod nazivom “Bijes Eufrata” da bi osvojio Raqqu od ISIL-a. Pošto su postepeno okružili grad, 6. juna je objavljen početak “velike bitke” za taj grad.

“Danas se pripadnici ISIL-a bore za svaki blok u Raki i za svoj opstanak. Blizu 2.000 boraca ISIL-a ostalo je u gradu, a najverovatnije je i da će većina njih umrijeti u Raki”, rekao je McGurk i dodao da je ISIL u Siriji i Iraku izgubio 70.000 kvadratnih metara teritorije.

Okruživanje oblasti

Zauzimanje tog grada bi bio veoma važan korak u borbi protiv boraca ISIL-a koji su tokom jula istjerani iz iračkog grada Mosula.

Prema njegovim riječima, koalicija predvođena SAD-om želi okružiti oblast da se osigura da borci ISIL-a ne mogu pobjeći, a uz pomoć turskih snaga osigurali su da ta organizacija ne može više svoje pripadnike obučene u Siriji slati u Evropu i svijet da izvode napade.

Koalicija je upotpunila bazu podataka sa približno 19.000 imena borca ISIL-a prikupljenih iz mobilnih telefona, adresara i drugih dokumenata nađenih na ratištu i podijelila je s Interpolom.

UN procjenjuje da je u gardu okruženo između 20.000 i 50.000 civila, ali drugi izvori smatraju da je riječ o mnogo manjem broju.

Izvor: Agencije