SAD jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih za žene

Indija, Prosvjedi, Silovanje, Protesti
U Indiji je pet godina nakon surovog ubojstva i silovanja studentice u autobusu, nasilje nad ženama i dalje uvelike prisutno (EPA)

SAD je u anketi stručnjaka i aktivista naveden kao jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih zemalja za žene, nakon što je kampanja #MeToo potaknula poplavu pritužbi vezanih uz seksualno uznemiravanje i napade, izvješćuje Reuters.

Thompson Reuters Foundation je poslao upitnike stručnjacima za ženska pitanja, njih 550, koje od 193 članice UN-a smatraju najopasnijima i najgorima za žene po pitanju zdravstvene zaštite, ekonomskih resursa, tradicionalnih običaja, seksualnog i neseksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.

SAD je na tom popisu zauzeo 10. mjesto, a stručnjaci, aktivisti i žrtve objašnjavaju da su sve veća svijest o napadima na žene, zahvaljujući pokretu #MeToo, golemoj ulozi Amerike na svjetskoj sceni i toleranciji nasilja pridonijeli percepciji o opasnosti u SAD-u.

Indija na vrhu

Vrh neslavne liste zauzima Indija, gdje je pet godina nakon poznatog slučaja surovog ubojstva i silovanja studentice u autobusu, nasilje nad ženama, pogotovo seksualne naravi, i dalje uvelike prisutno.

Slijedi Afganistan, gdje se i nakon 17 godina od rušenja talibanskog režima položaj žena može opisati kao “opasno življenje”.

Treće najopasnije mjesto za žene je Sirija, ponajviše zahvaljujući sedmogodišnjem građanskom ratu.

Iza Sirije je Somalija, gdje su žene ugrožene zbog svirepih običaja tamošnje tradicije, a peto mjesto je zauzela Saudijska Arabija.

U S. Arabiji ekonomska ranjivost i diskriminacija

U tom konzervativnom kraljevstvu žene najviše trpe zbog ekonomske ranjivosti i diskriminacije glede prava na rad i prava na vlasništvo.

Na šestom mjestu je Pakistan, pa DR Kongo, Jemen i Nigerija.

Kako je anketa provedena nakon što je pokret #MeToo postao globalno poznat, s tisućama žena koje su na društvenim mrežama dijelile svoje priče o seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju, SAD je zbog rizika od seksualnog nasilja, uključujući i silovanje, i nepravdi u procesuiranju slučajeva silovanja svrstan na 10. mjesto najopasnijih zemalja u svijetu za žene.

Izvor: Agencije