SAD izvijestio da su se kurdski borci povukli iz ‘sigurnosne zone’

Pompeo potvrdio da su se snage YPG-a povukle (EPA)

Američke vlasti izvijestile su Tursku da su se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povukle iz označene “sigurnosne zone” na sjeveru Sirije, saopćilo je Ministarstvo nacionalne odbrane (MSB) u utorak.

U saopćenju se dodaje kako u ovoj fazi nema potrebe da pokretanjem dodatnih vojnih akcija izvan sadašnjeg područja djelovanja, prenosi Reuters.

Uspostavljanje ‘sigurnosne zone’

Ankara ne odustaje od uspostavljanja “sigurnosne zone” na sjeveru Sirije, duž granice, gdje bi se mogle vratiti izbjeglice iz Turske.

Sjedinjene Američke Države i Turska postigle su sporazum o obustavi borbene operacije 17. oktobra u periodu od 120 sati, kako bi kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga imale vremena da napuste područje pogranične “sigurnosne zone”.

U utorak su predsednici Turske i Rusije, Recep Tayyipa Erdogan i Vladimir Putin postigli dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije, koji zahtijeva povlačenje kurdskih boraca cijelom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, prenio je Tanjug agenciju AP.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontroliraju ostatak granice.

Putin i Erdogan su se, također, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

Izvor: Agencije