SAD isključuje Tursku iz programa F-35 zbog S-400

Turska proizvodi dijelove rezervoara s gorivom za F-35, opreme za slijetanje i ekrana u pilotskoj kabini (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države zabranit će turskim snagama korištenje i razvoj borbenih aviona F-35 ako Ankara realizira nabavku ruskih sistema protivzračne odbrane S-400, izjavila je u utorak američka ambasadorica pri NATO-u Kay Bailey Hutchison.

Washington i njegovi saveznici zatražili su od članice NATO-a Turske da ne instalira S-400, tvrdeći da bi to omogućilo ruskoj tehnologiji da prepozna američke borbene avione, koji su dizajnirani kako bi izbjegli neprijateljske radare i toplotne senzore.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbija, međutim, popustiti, produbljujući diplomatski jaz, koji je ionako veliki zbog suprotstavljenih strategija dvije zemlje u Siriji, američkih sankcija prema Iranu i pritvaranja američkog konzularnog osoblja.

“Sve ukazuje na to da će Rusija isporučiti sistem Turskoj, a to će morati imati posljedice”, rekla je Hutchison novinarima u Briselu.

Prekid obuke turskih pilota

“Bit će otkazan program F-35 jer ne možemo dopustiti da naši sistemi budu destabilizirani postojanjem ruskog sistema unutar Alijanse”, rekla je ona.

Sjedinjene Američke Države tvrde da ti avioni, koje proizvodi korporacija Lockheed Martin, pružaju NATO-ovim snagama brojne tehnološke prednosti u zraku, uključujući sposobnost prekida neprijateljskih komunikacijskih mreža i navigacijskih signala.

Turska proizvodi dijelove rezervoara s gorivom za F-35, opreme za slijetanje i ekrana u pilotskoj kabini.

Hutchison je rekla da je Ankara bila značajan partner, ali da su sigurnosne brige zbog nabavke ruskog sistema prevladale.

“Mnogi od nas pokušali su razuvjeriti Tursku”, rekla je ambasadorica.

Pentagon je već prekinuo obuku turskih pilota na avionima F-35.

Najavljeni razgovor Erdogana i Trumpa

Očekuje se da Erdogan raspravlja o toj temi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na samitu G20 u Japanu krajem ove sedmice.

Jedan visoki diplomat NATO-a rekao je da je to vjerovatno posljednja prilika za Tursku da se izvuče iz te situacije.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a, koji u srijedu počinju dvodnevni sastanak, ne planiraju formalno otvarati to pitanje, ali bi moglo doći do nekih diplomatskih manevara u neformalnim susretima, tvrde diplomati.

“Nije gotovo dok sve ne bude gotovo, ali Turska dosad odbija odustati od kupovine. Posljedice će se dogoditi, ne smatramo da imamo mogućnost izbora kad je riječ o tome”, kazala je Hutchison, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije