SAD: ISIL je odgovoran za napad na porodilište

Afganistanski predsjednik Ghani naredio je vojsci u utorak da pređe u „ofanzivni način djelovanja“ protiv talibana nakon napada na bolnicu u Kabulu (EPA)

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su okrivile oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) – a ne talibane – za napad na porodilište u Afganistanu u kojem su ubijene 24 osobe, uključujući i dva novorođenčeta, te pozvale Vladu u Kabulu da nastavi pregovore sa talibanima, prenosi agencija Reuters.

Ova agencija dodaje kako nije jasno da li je ovaj potez Washingtona dovoljan da promijeni odluku Afganistana kojom se nastavljaju ofanzivne operacije protiv talibanskog pokreta.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani naredio je vojsci u utorak da pređe u “ofanzivni način djelovanja” protiv talibana nakon napada na bolnicu u Kabulu i samoubilačkog napada u provinciji Nangarhar gdje je poginuo veći broj osoba.

Historijska šansa

Specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad okrivio je ISIL za oba napada u saopćenju objavljenom na Twitteru, gdje je naveo kako se ova oružana grupa protivi svakom mirovnom dogovoru sa talibanima i želi pokrenuti sektaški rat u Afganistanu po uzoru na onaj iz Iraka.

“Umjesto da padnu u ISIL-ovu zamku i odgode mir ili stvore prepreke na putu ka njemu, Afganistanci moraju zajedno uništiti ovu napast i iskoristiti historijsku šansu za mir. Nema opravdanja. Afganistan i svijet zaslužuju bolje”, napisao je Khalilzad.

Grupa povezana sa ISIL-om preuzela je odgovornost za napad u Nangarharu, dok odgovornost za napad u Kabulu još niko nije preuzeo. Talibani su negirali umiješanost u taj napad, no Vlada Afganistana ih optužuje za kreiranje okruženja u kojem „terorizam“ napreduje.

Izvor: Agencije