SAD: Iranska Revolucionarna garda i zvanično ‘teroristička organizacija’

Iran, Iranska revolucionarna garda
Iran zbog embarga do sada nije mogao kupovati borbene avione, tenkove, ratne brodove i drugo oružje (EPA)

Sjedinjene Američke Države i službeno su označile iransku Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak u američkom Saveznom registru.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je tjedna najavio da će napraviti taj simboličan potez, koji je bez presedana, što je odmah naišlo na osudu Irana i izazvalo zabrinutost da će u znak osvete biti napadnute američke snage, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Revolucionarna garda kontrolira iranske balističke rakete i nuklearne programe.

Također, ima utjecaj na bankarstvo i brodogradnju u toj zemlji.

Nova odluka o proglašenju te organizacije terorističkom olakšat će procesuiranje kompanija ili osoba u Europskoj uniji koje posluju s Iranom.

Lakše procesuiranje onih koji posluju s Iranom

Američki zakon već kažnjava građane SAD-a koji posluju s Revolucionarnom gardom sa čak 20 godina zatvora zato što je ta organizacija na američkoj posebnoj listi globalnih terorista, na koju se primjenjuje drugačiji način sankcioniranja.

Teheran je, u znak odmazde, proglasio američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM) “terorističkom organizacijom”, a američku vladu “državom sponzorom terorizma”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nazvao je američku odluku greškom, a drugi iranski dužnosnici upozorili su da će taj Trumpov potez ugroziti američke interese u regiji, gdje Iran sudjeluje u posredničkim ratovima, od Sirije do Libanona.

Odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se u svibnju prošle godine, kad je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i šest svjetskih sila te ponovno nametnuo sankcije toj zemlji.

Izvor: Agencije