SAD i Velika Britanija pokrenuli pregovore o slobodnoj trgovini

Luka, Brodovi, Kontejneri, Trgovina
Evropska unija planira nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a (EPA)

SAD i Velika Britanija pokrenuli su prvu rundu pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, a njihovi predstavnici obvezali su se raditi ubrzanim tempom na daljinu kako bi postigli dogovor koji će “značajno povećati trgovinu i ulaganja”. 

Na virtualnim sastancima sudjelovat će više od 300 američkih i britanskih dužnosnika u gotovo 30 pregovaračkih skupina, zajedno su priopćili američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i britanska ministrica trgovine Liz Truss.

“Pregovarat ćemo ubrzanim tempom. Sporazum o slobodnoj trgovini će doprinijeti dugoročnom zdravlju naših gospodarstava što je od vitalnog značaja u oporavku od posljedica Covida-19”, prenosi Hina.

Washingtonu su to prvi značajniji trgovinski pregovori u 2020. godini, dok Velika Britanija već pregovara o budućim trgovinskim odnosima s Europskom unijom nakon povlačenja iz bloka u siječnju.

Obje zemlje nastoje povezati domaće lance opskrbe dok se suočavaju s posljedicama krize korona virusa.

SAD želi vratiti lance snabdijevanja

Lighthizer je trgovinske pregovore s Velikom Britanijom naveo jednim od glavnih prioriteta administracije Donalda Trumpa u 2020. godini.

U ciljevima koje je objavio prošle godine, traži puni pristup američkih poljoprivrednih proizvoda i niže carine za američke proizvode.

Republikanski senator Iowe Chuck Grassley nada se da će trgovinski sporazum s Velikom Britanijom postaviti temelje za njihov poboljšani dogovor s EU-om.

“Sve čemu se nadam je da će dobar sporazum o poljoprivredi s Velikom Britanijom osramotiti Europu”, rekao je Grassley.

Trumpova administracija želi vratiti lance opskrbe u SAD i udaljiti ih od Kine, gdje se pojavio korona virus, te pokušava progurati kampanju “Kupuj američko” za opskrbu medicinskim i drugim zalihama.  

Očekuje se da će poljoprivreda biti jedno od najtežih pitanja u pregovorima.

Johnson obećao ‘čvrst stav’

Velika Britanija se snažno protivi genetski modificiranoj hrani. Premijer Boris Johnson obećao je da će zauzeti “čvrst stav”, dok je Truss rekla da Velika Britanija neće sniziti svoje standarde za sigurnost hrane.

Robna razmjena SAD-a i Velike Britanije procijenjena je na 127 milijardi dolara 2018. godine, dok je razmjena usluga premašila 134 milijardi dolara.

Velika Britanija je sedmi najveći trgovinski partner SAD-a, prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva.

“Želimo postići ambiciozan sporazum, koji će otvoriti nove mogućnosti u našem poslovanju, privući više ulaganja i stvoriti bolja radna mjesta za ljude u cijeloj zemlji”, rekla je Truss.

Nove runde pregovora održavat će se svakih šest tjedana, i to na daljinu, sve dok ne postane sigurno putovati, objavilo je britansko veleposlanstvo.

Izvor: Agencije