SAD i S. Koreja u potrazi za zajedničkom definicijom denuklearizacije

Kim Jong-un i Donald Trump sastat će se sljedeće sedmice u Vijetnamu, na drugom zajedničkom samitu (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja će na sastanku sljedeće sedmice, na kojem će predsjednik Donald Trump zatražiti od Kim Jong-una da odustane od cjelokupnog sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja, pokušati naći zajedničko stajalište o tome što denuklearizacija zapravo znači, izjavio je dužnosnik američke vlade.

Trump i Kim se sastat će se sljedeće sedmice u Vijetnamu, na drugom zajedničkom samitu, u nastojanju zatopljavanja odnosa između bivših neprijatelja te da smanje jednu od najvećih nuklearnih prijetnji u svijetu.

Američki dužnosnici su oprezni u vezi očekivanja, a sam Trump je kazao da ne očekuje da će ovo biti posljednji susret s Kimom, prenosi Hina.

Kritičari tvrde da je samim pristajanjem na susret s Kimom prošle godine u Singapuru Trump previše dao tom sjevernokorejskom diktatoru, a istovjetne se kritike mogu očekivati i nakon samita u Vijetnamu.

Američke trupe u Južmoj Koreji

No, američki dužnosnici objašnjavaju da SAD i dalje čvrsto nastoji privoljeti Sjevernu Koreju na denuklearizaciju, iako sam Kim o tome još nije donio odluku.

“Ne znam da li je Sjeverna Koreja odlučila denuklearizirati se, ali razlog zašto smo i dalje na tome angažirani je da vjerujemo da za to postoji vjerovatnost”, rekao je neimenovani dužnosnik.

Dodao je da će SAD u razgovorima tražiti “zamrzavanje” svog oružja za masovno uništenje, programa projektila te određivanje “smjernica” za očekivanja u narednim pregovorima.

Dvije strane neće razgovarati o povlačenju američkih trupa iz Južne Koreje, njih gotovo 28.000.

Izvor: Agencije